Malin ”Malle” Jansson om drömmen som blev sann

Malin Jansson, 30, var förskolevikarien som inte visste vad hon ville med sitt liv. I dag är hon en av Sveriges största träningsinfluencers – trots de hatande trollen på Instagram.
– Jag får ofta höra att jag ser ut som en man, säger Jansson.

ANNONS
|

För sju år sedan hände någonting som skulle förändra hela Malin Janssons liv. Detta efter att hon en dag tröttnade på vanlig gymträning och testade på det som i dag är grunden till hela hennes vardag – Calisthenics.

Calisthenics är vad man förenklat skulle kunna kalla för styrketräning med egen kroppsvikt där du aktiverar de stora muskelgrupperna tillsammans.

För blotta ögat ser Malins övningar som hon visar upp i sociala medier helt omöjliga ut för gemene man – och lite skrämmande. Hon svingar sig upp, ner och runt vad man skulle kunna likna vid en barr som används i gymnastik.

ANNONS

– Alla övningar går att skala ner (sänka svårighetsgraden) men om man inte vet det så förstår jag att det kan se omöjligt ut, säger Malin.

Malin Jansson hade tidigare hållit på med all typ av sport, framför allt cheerleading, och föll pladask för träningsformen som hennes kompis introducerade.

– Jag kunde knappt göra en pullup då, så jag bara: ”Hur ska jag kunna göra det där?”.

I dag är Malin Jansson svensk mästare i Calisthenics som precis fått sitt eget förbund. Så det är inte de titlarna som gjorde att hennes liv vändes upp och ner. Det skedde när hennes sambo Daniel Flefil en dag sa till henne att ta med sig telefonen till ett av träningspassen och filma en av stretchövningarna.

– Han bad mig att filma när jag gjorde någon ovanlig övning eller stretchning och sedan lägga upp filmen. Jag tänkte: ”Vem vill se på det här?”. Men ack så fel jag hade.

Första videon som fick riktig spridning var en som publicerades den 21 december 2015. Det var den som var början på den framgångssaga på sociala medier som Malin lever i just nu.

Kommentarer på Instagram

I juni 2022 har hon 399 000 följare på Instagram. En verklighet som 30-åringen inte trodde hon skulle leva i för bara några år sedan.

ANNONS

Efter gymnasiet visste hon inte vad hon skulle göra. Hon jobbade extra på förskola innan hon insåg att det var träning och hälsa hon ville hålla på med. Malin sökte till GIH och kom in. Hon hann bara börja läsa till hälsopedagog innan resan som influencer började. En resa som inte bara givit glädje utan också en ekonomisk skjuts framåt.

– Den har påverkat mig mycket. Om jag bara hade hållit på med sociala medier så hade jag inte behövt göra något annat. Men jag vill framåt och jag vill ha mer och det är också därför jag gör mer, så kan jag säga, säger Malin utan att gå in i detalj på kronor och ören.

När Malin ska berätta vilka inlägg som oftast går bäst (får flest likes) så suckar hon.

– Alltså, det är så ytligt med sociala medier... Men de inlägg som brukar gå bäst är när jag visar upp mina muskler i form av att flexa till exempel.

Samtidigt som likesen trillar in så kommer också de ovälkomna kommentarerna.

– Jag får ofta höra att jag ser ut som en man och att kvinnor inte ska ha så mycket muskler. Jag brukar inte bemöta det om det inte är en jättegrov kommentar. Då brukar jag svara i utbildningssyfte att: ”Så här kan du inte skriva” och då brukar den som skrivit lägga sig platt.

ANNONS

– Jag bryr mig inte så mycket men det som är skittråkigt är när jag får meddelanden från andra unga tjejer som tycker det jag gör är grymt men att de inte vågar få för mycket muskler på grund av att de skulle få kommentarer. Därför säger jag ifrån ibland.

Hur är det att varje dag exponera sig själv inför så många människor?

– Det är läskigt ibland faktiskt. Jag tycker inte det är askul att stå i centrum, tro det eller ej.

Kampen mot sitt finger

Utöver att ha fullt upp med Instagram så driver Malin även en Calisthenics-studio där hon och hennes sambo Daniel Flefil hjälper kunder online med olika träningsprogram. Paret träffades under inspelningarna av Ninja Warrior och lever just nu ett drömliv tillsammans. För det är så hon vill benämna livet just nu – som en dröm. Nästa mål de har tillsammans är att expandera så pass att de kan anställa andra instruktörer som i sin tur kan coacha deras klienter.

Men det mål som ligger allra närmst i tiden för Malin är det att försvara SM-guldet i Calisthenics. Mästerskapen går av stapeln i Lundbystrandshallen den 18 och 19 juni. Tyvärr har antalet tävlande i Malins klass sjunkit från sex till fyra i år. Konkurrensen är inte mördande. Däremot går Malin en annan kamp just nu – den mot hennes eget finger.

ANNONS

– Jag körde min rutin (en samling tricks/övningar reds. anm.) och missbedömde ett trick som gjorde att jag skickade en uppercut rätt upp mot stången. Jag kunde inte köra mer det passet.

– Just nu är jag lite småstressad över att handen inte ska läka och att den ska begränsa mig. För jag känner mig redo i det att jag har planerat att göra, säger Malin ”Malle” Jansson.

Fakta

Namn: Malin Jansson.

Ålder: 30.

Familj: Sambo Daniel Flefil, 28 och hunden Minos, 1,5.

Bor: Kungsängen.

Lyssnar på under träning: Trap, rap och motivationstal till peppig musik.

Läser: Självutvecklingsböcker.

Favoritövning under träning: Handstående, då tränar du hela kroppen, du får träna kroppskontroll och balans samtidigt.

Fakta: Vad är calisthenics?

Calisthenics är en träningsform där man tränar rå styrka och smidighet med hjälp av sin kroppstyngd, till skillnad från traditionell gymnastik som har mer fokus på teknik. Vanliga övningar inom träningsformen är pull-up eller squats. Andra är förmodligen mer främmande såsom human flagpole eller 360 muscle up. Då träningsformen baseras på den egna kroppen som vikt kan man med fördel utföra calisthenics hemma för att träna utan redskap.

Källa: mmsports.se

ANNONS