Målkungens rädsla – att prata engelska i NHL

Först ska Pontus Andreasson, 23, vinna guld med Luleå Hockey. Sedan väntar det stora äventyret i Detroit - med Simon Edvinsson och Elmer Söderblom från Frölunda HC.
– Jag är sjukt dålig på engelska – så jag är glad att de är med mig, säger Munkedalskillen.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Luleå har skickat Frölundas spelare på semester – och med åtta mål är forwarden som Göteborgsklubben ratade hela slutspelets målkung.

Pontus Andreassons debutsäsong i SHL har varit så pass bra att han redan har signerat ett NHL-kontrakt med Detroit Red Wings.

Tänk då att det här är en kille som fick starta hockeygymnasiet i Kungälv, för att Frölunda inte ansåg att han var tillräckligt bra för att platsa på utbildningen i Göteborg. Och tänk också på att han aldrig draftades – och så sent som för tre år sedan spelade i ettan med Hanhals Hockey.

Det är med andra ord en framgångsresa av sagomodell. En resa som visar att det går att ta sig framåt och uppåt i karriären – även om vägen inte alltid är spikrak.

ANNONS

– Det här trodde jag inte när jag spelade i Hanhals. Att det skulle gå så fort, att jag skulle få spela och etablera mig på den här nivån. Det är jäkligt kul – och jag är stolt, säger Andreasson.

Mycket vill ha mera – eller hur?

Det ska han förstås vara. Det väntar ju en SM-final som startar på lördag — och Luleå-fansen sjunger om att de ”vill ha mera”.

Det vill förstås Pontus Andreasson också.

– Vi har lyckats riktigt bra hittills. Jag får tacka Linus Omark för alla grymma framspelningar, men i powerplay får jag ställa in siktet lite bättre. Jag träffar ju bara plexiglaset med de flesta skotten, säger han kritiskt.

Det finns också en liten rädsla för motståndaren Färjestad, som besegrade Rögle i den andra semifinalen.

– Vi har inte mött dem sedan de bytte tränare – och det ser ut som om det blivit ett annat lag! Det kommer att bli en tuff matchserie alldeles oavsett. Och oerhört kul och spännande, fortsätter Andreasson.

Redan nervös för språkbytet

Efter sommaren åker han över till Detroit Red Wings – och får med sig förra lagkompisarna Elmer Söderblom och Simon Edvinsson från Frölunda.

Alla tre tillhör Detroit – och ska försöka slå sig in i NHL-laget som nu har tio spelare med Frölunda-anknytning.

ANNONS

– Just nu är jag bara inne i slutspelet med Luleå, så jag har inte hunnit tänka så mycket på det! Det är här och nu som gäller. Och vi har ett galet tryck i Luleå, så det ska bli riktigt roligt att spela finalerna.

Pontus Andreasson är nervös inför flytten till NHL. Orsaken? Hans usla engelska.
Pontus Andreasson är nervös inför flytten till NHL. Orsaken? Hans usla engelska. Bild: Johan Rylander

Men en sak skrämmer 23-åringen med USA-äventyret.

Han var ingen stjärna på engelska i skolan.

– Det är kul att det är lite Göteborg över Detroit. Jag är så jäkla dålig på engelska, så det blir bra att ha någon som hjälper till lite, erkänner Pontus Andreasson.

Så du är lite skraj för det – att skifta språk?

– Ja, absolut. Det är jag. Det är nervöst. Jag har alltid varit på gränsen till godkänd i engelska, så det har varit det allra jobbigaste, berättar han.

Men med över tio svenskar i föreningen finns det många som kan stötta eller hjälpa till.– Vi får se hur det går! Vi ska bara vinna SM-guld först, lovar Andreasson.

ANNONS