Marcus Kinhult drabbad av epilepsi

Toppgolfaren Marcus Kinhult från Skaftö var på träningsläger i Spanien inför kommande Europatourtävlingar. Då drabbades han av kraftiga kramper och fick föras till sjukhus.

ANNONS
|

– Det var otäckt, säger Marcus Kinhults pappa Mikael till Bohusläningen.

Marcus vilar nu ut tillsammans med sin pappa efter att ha blivit utskriven från det spanska sjukhuset där han vårdats en vecka.

– Han är fortfarande jättesliten, säger Mikael Kinhult.

Svensk golf var på tisdagseftermiddagen först med att rapportera om händelsen som inträffade för en vecka sedan.

– Jag var i lägenheten och turligt nog var jag på Facetime med Agnes, min sambo, som satt hemma i Sverige. Jag sa till henne att jag kände mig lite yr och sen så åkte telefonen i backen och det blev svart, säger Marcus Kinhult till Svensk Golf.

ANNONS

Kinhults sambo kontaktade Kinhults caddie som befann sin fem minuter därifrån.

Efter att Kinhult hade förts till sjukhus för vård gjordes provtagning vilket ledde till läkarnas slutsats att han drabbats av epilepsi.

– Rent kognitivt känner jag mig ganska klar. Sen är kroppen lite skakig fortfarande. Jag har haft ganska kraftiga ryggsmärtor i övre delen av ryggen och i axlarna, det säger läkarna är från kramperna. Men det kan också vara från ett fall. Jag var ensam vid första anfallet, så man vet inte riktigt. Det gör lite ont fortfarande men det går åt rätt håll.

Det är oklart när Kinhult kan komma hem till Sverige eftersom en sådan resa kräver sällskap av en läkare. Väl hemma kommer han att ta hjälp av en neurolog för medicinering.

Tävlingsgolfen hoppas han kunna återkomma till så snart som möjligt och han tror inte att diagnosen ska vara ett hinder för fortsatt spel på toppnivå.

– Det kommer att bli bra, det bestämmer vi oss för, avslutar Marcus till Svensk golf.

Fakta om epilepsi

Epilepsi är ett samlingsnamn för flera typer av anfall med olika orsaker. Diagnosen epilepsi får den som haft återkommande epileptiska anfall som inte framkallats av någon tillfällig yttre påverkan, så kallade oprovocerade epileptiska anfall. Epilepsi beror på att vissa nervceller i hjärnan är överaktiva. För ungefär hälften av de drabbade läker epilepsin ut. Somliga får bara några enstaka anfall under hela livet. Den vanligaste behandlingen vid epilepsi är medicinering med antiepileptika. Behandlingen ges för att minska risken för nya anfall.

Källa: Hjärnfonden och 1177 Vårdguiden.

ANNONS