Jacob Markströms Vancouver nollades av Minnesota, förlorade med 0–3, i den första matchen i bästa av fem i playoff till Stanley Cup-slutspelet.
Jacob Markströms Vancouver nollades av Minnesota, förlorade med 0–3, i den första matchen i bästa av fem i playoff till Stanley Cup-slutspelet. Bild: CODIE MCLACHLAN/AP/TT

Markström: "Jag gjorde två misstag"

Jacob Markström släppte in två mål bakåt och Elias Pettersson nollades framåt när Vancouver förlorade tungt, 0–3, mot Minnesota som tog ledningen i playoffserien till Stanley Cup-slutspelet.
– Deras målvakt gjorde inga misstag i kväll och jag gjorde två, säger Markström.

ANNONS

Vancouver, med bland andra Tre Kronor-stjärnorna Jacob Markström och Elias Pettersson, fick en tung start i playoff till Stanley Cup-slutspelet i ishockey. I den första matchen i bäst av fem mot Minnesota i Edmonton blev svensklaget nollat och förlorade med 0–3 efter att målvakten Markström haft en tung dag på isen.

Först släppte Markström in 1–0 i powerplay efter ett slagskott från schweizaren Kevin Fiala redan 2.50 in i första perioden. Pucken smet in under svenskens vänsterarm och han gjorde en besviken gest efter det insläppta målet.

Minnesotabacken Jared Spurgeon blev sedan tvåmålsskytt efter att ha gjort 2–0 i mitten av andra perioden och 3–0 i tom kasse under slutminuten i tredje.

ANNONS

Vid 2–0-målet, även det i powerplay, misslyckades Markström med att skicka pucken ur egen zon före målet. Men svensken, som hade en total räddningsprocent på 93,3 procent efter 28 räddningar på 30 skott, ska inte enbart lastas för förlusten. Offensivt var ineffektiviteten tydlig och svenske stjärncentern Elias Pettersson var en av alla spelare som nollades poängmässigt.

Höjer pressen

– Vi förlorade, inte den start vi ville ha. För mig personligen var det heller inte den starten jag ville ha. Jag släppte in två mål, kände mig bra... De där två målen vill jag så klart ha ogjorda, men det hände. Deras målvakt (Alex Stalock) gjorde inga misstag i kväll och jag gjorde två. Personligen måste jag komma tillbaka, spela bättre och vara mer jämn, säger Markström på presskonferensen efter matchen.

Minnesota, som slutade på tionde plats i NHL:s västra konferens medan Vancouver tog en sjundeplats, leder nu matchserien i bästa av fem. I potten ligger en plats i Stanley Cup-slutspelets åttondelsfinal. Wilds 3–0-seger fullbordade en skrällfylld söndag, lokal tid i Kanada, under NHL-slutspelets andra dag efter ett knappt fem månader långt coronauppehåll och avbruten grundserie.

Bara två spelstäder

I Toronto skrällde först Arizona, på elfte plats i konferensen, med 4–3 mot konferenssexan Nashville och leder matchserien, i bäst av fem, med 1–0. Sedan nollade Columbus hemmalaget Toronto med 2–0, lagen slutade på nionde respektive åttonde plats i den östra konferensen, och leder matchserien med 1–0.

ANNONS

Förutom playoff till Stanley Cup-slutspelets åttondelsfinaler anordnas också ett seddningskval i gruppspelsformat för de redan slutspelsklara lagen, lag 1–4 i respektive konferens. Där åkte Boston, NHL:s ligasegrare och vinnare av den östra konferensen, på en 1–4-förlust mot ett Philadelphia, på fjärde plats i konferensen, som imponerade.

NHL-slutspelet anordnas tills vidare endast i städerna Edmonton, arenan Rogers Place, och Toronto, Scotiabank Arena, för att minska risken för smittspridning av covid-19.

Vancouvers Elias Pettersson och Minnesotas Kevin Fiala.
Vancouvers Elias Pettersson och Minnesotas Kevin Fiala. Bild: CODIE MCLACHLAN/AP/TT

Fakta: Playoff och seedningskval

NHL-ishockeyns Stanley Cup-slutspel har i år ett specialutformat upplägg. 24 lag, till skillnad från normala 16, deltar och samtliga matcher spelas i de kanadensiska städerna Edmonton och Toronto, där lagen också bor, för att undvika risken för smittspridning av covid-19.

Grundserien avbröts i förtid och de fyra bästa lagen från respektive konferens, när tabellen avslutades, är direktkvalificerade till åttondelsfinalerna som, i vanlig ordning, spelas i bäst av sju matcher. Men för att seeda lagen inför slutspelet spelar Boston, Tampa Bay, Washington och Philadelphia (i den östra konferensen) samt St Louis, Colorado, Vegas och Dallas (västra) i två gruppspel där alla möter alla en gång. Seedningen ligger sedan till grund för hur lagen senare möts i slutspelet.

16 lag gör samtidigt upp om de åtta återstående platserna i åttondelsfinalspelet. De möts i åtta så kallade playoff-möten i bäst av fem matcher där ställningen är som följer.

Östra konferensen:

Montreal–Pittsburgh, 1–0 i matcher

Carolina–New York Rangers, 1–0

New York Islanders–Florida, 1–0

Columbus–Toronto, 1–0

Västra konferensen:

Chicago–Edmonton, 1–0

Arizona–Nashville, 1–0

Minnesota–Vancouver, 1–0

Calgary–Winnipeg, 1–0

ANNONS