Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Marcus Kinhult gjorde en stark tävling förra året då han länge ledde Nordea masters som amatör. Nu är det dags igen när Skaftöspelaren tävlar i årets upplaga på Bro Hof.

Masters – en tävling som känns lite extra för Marcus Kinhult

Han kom hem för att hitta formen till en speciell tävling. "Nordea masters är den tävlingen som har mest publik. Sverige är väldigt duktiga på att arrangera", säger Skaftöspelaren Marcus Kinhult.

Skaftögolfaren Marcus Kinhult vände hem för några veckor sedan. Europatouren byttes mot två mindre tävlingar.Det blev en sjätteplats i Fjällbacka och en andraplats i Vänersborg.

Han ville testa en del tekniska detaljer för att hitta formen till en av årets höjdpunkter – Nordea masters som inleds under torsdagen.

Hittills har året som Europatourspelare innehållit åtta tävlingar. En gång har Marcus Kinhult klarat cuten och det är han inte nöjd med.

– Det har inte gått så bra om man läser resultatlistan. Jag ser det som bra lärdomar och lär mig mer på att göra fel än att göra rätt. Jag har blivit bekvämare med att vara därute. Om man jämför med var jag spelade innan så är det här en nivå upp. Bättre startfält och lägstanivån är enormt mycket högre och jämnare.

Av alla spelare på Europatouren är endast italienaren Renato Paratore är yngre än Marcus Kinhult. En sak de behöver hantera är uppmärksamheten, men det ser inte Skaftöspelaren som något betungande.

Däremot är det proffsigheten en skillnad som märks.

– Man blir ganska bortskämd och får mycket serverat. Det är en lyx man har spelat till sig, det är trevligt men det gäller att inte tappa bort sig.

Har du hittat rätt på Europatouren?

– Det är vissa saker som jag ska göra bättre i framtiden, till exempel caddiefrågan. Jag har testat lite olika och har lärt mig om vad jag behöver på banan och utanför. Att ha resesällskap är nödvändigt för det är tråkigt att resa själv känner jag redan nu. Men jag trivs absolut bra och lever min dröm, säger Marcus Kinhult.

Är det framförallt konkurrensen som är tuffare?

– Både ja och nej. Jag har än så länge spelat sämre i år än vad jag gjort de senaste två åren. På den här nivån har man inte råd med misstag utan det krävs att man är skärpt för att konkurrera. Det har jag inte varit hittills med dåliga placeringar och missade kvalgränser.

Har du hittat några förklaringar till det?

– Det finns många orsaker. Rent golftekniskt har det inte skett några större förändringar utan det är mer den mentala sidan. Jag har försökt och velat för mycket, haft svårt att släppa kontrollen och spänt mig lite.

Hur jobbar du med det?

– Framförallt är jag medveten om det. Jag kör mina vanliga övningar och stärker mina framgångsbeteenden. Det handlar om repetitioner, att göra rätt ofta, att göra det till en vana och ta med det till tävling. Vi spelare på Europatouren har väldigt mycket, men väldigt lite tid. Det är svårt att pausa och ta ett break för att träna. Tävlingarna rullar hela tiden och det handlar om tålamod och acceptans. Processen är ibland viktigare än resultatet.

Är Nordea masters ditt stora mål på säsongen?

– Det är ett delmål och en av de mest lockande tävlingarna sett till allt runtomkring. Det är en fest för oss svenskar och kul att spela inför hemmapublik, träffa folk man känner och spela på Bro Hof som är en fantastiskt bra golfbana. Det känns lite extra.

Vad betyder det att du har bra minnen från tidigare Nordea masters?

– Det har ju varit två bra försök som amatör där och det tar jag med mig. Jag har visat för mig själv att jag kan vara med där och hugga lite. Jag har bygg på med erfarenhet men jag har inga andra förväntningar på mig själv. Jag åker dit och gör mitt bästa och så får vi se hur långt det räcker.