På fredag eftermiddag löper Matilda Hellqvist försöksloppet på 400 meter. Går hon vidare därifrån väntar semifinal samma kväll och eventuell final på lördag. 25-åringen från Uddevalla är fostrad i IK Orient, men tävlar sedan 2014 för Ullevi FK.
På fredag eftermiddag löper Matilda Hellqvist försöksloppet på 400 meter. Går hon vidare därifrån väntar semifinal samma kväll och eventuell final på lördag. 25-åringen från Uddevalla är fostrad i IK Orient, men tävlar sedan 2014 för Ullevi FK. Bild: VEGARD WIVESTAD GRØTT

Matilda Hellqvist: "Jag kan prestera när det verkligen gäller"

På fredag startar inomhus-EM i Glasgow och Matilda Hellqvist vet att hon kan prestera när det gäller.
– Mitt mål är att springa mitt snabbaste lopp någonsin, säger hon.

ANNONS

I november fick Matilda Hellqvist från Uddevalla ta emot utmärkelsen ”Årets genombrott i landslaget” på friidrottsgalan.

Motiveringen löd: ”Mästerskapsdebuterade på EM i Berlin genom att förbättra personliga rekordet med halvsekunden till 52.68 och därmed avancera till sjunde plats genom tiderna”.

Den gången saknades 14 hundradelar från att gå till semifinal.

På fredag – under inomhus-EM i Glasgow – väntar Matilda Hellqvists andra mästerskap som senior.

– Jag vet att jag kan prestera när det verkligen gäller. Det kände jag under utomhus-EM i Berlin (i augusti). Då gjorde jag mitt absolut bästa lopp för säsongen, säger Matilda Hellqvist.

Hon utvecklar:

– EM i Berlin har gett mig ett helt annat självförtroende. Nu vet jag vad jag kan. Jag vet att jag har mycket inom mig trots att jag bara har sprungit två 400-meterslopp inomhus före mästerskapet.

ANNONS

Vann nyligen SM

Ett av loppen var inne-SM i Norrköping för snart två veckor sedan. Då vann hon guld och slog personbästa (54.03) på distansen.

– Mitt mål med inomhus-EM är att springa mitt snabbaste lopp någonsin och ta mig till semifinal. Det känns som ett rimligt steg.

Matilda Hellqvist föredrar att springa inomhus även om hon inte gjort det så mycket under de senaste två åren.

– På ett sätt är det lite mer najs att springa inomhus. Det blir lite annorlunda. Istället för ett varv löper vi två. Och efter 150 meter blir det gemensam bana. Det gör att det blir mer kamp.

Drar nytta av sin längd

Dessutom blir det fyra kurvor inomhus istället för två utomhus. En fördel för Matilda Hellqvist som är en relativt kortväxt löpare.

– Om du inte har ett jättelångt steg så har du lättare för att ta kurvorna.

När Bohusläningen når Matilda Hellqvist under onsdagsmorgonen sitter hon på Landvetter och väntar på att flyga till Skottland.

– Inomhussäsongen är kort och kompakt. Därför har jag inte hunnit tänka kring mästerskapet så mycket. Det är först nu, på flygplatsen, som jag känner att det börjar närma sig.

Hon är minst sagt nyfiken på hur fort hon kommer att löpa i Glasgow.

ANNONS

– Snart får jag prestationen svart på vitt: hur det går tidsmässigt. Det ska bli väldigt spännande att se hur det går.

ANNONS