Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Mot EM! Mattias Wetterberg gör sitt första europamästerskap på seniornivå.

Mattias Wetterberg får EM-chans

Mattias Wetterberg har varit aktuell för EM-truppen flera gånger. Men han har inte fått chansen – förrän nu. – Det var på tiden, säger han.

2010 blev Mattias Wetterberg uttagen i truppen till U21-EM. Därefter har talangen från Uddevalla fortsatt att utvecklats och har etablerat sig i den svenska bowlingeliten. Han har varit en av de ledande spelarna i klubblaget BK Full House från Ängelholm och haft flera framskjutna placeringar på internationell nivå. Tidigare i somras slutade han bland annat trea i en stortävling i Odense, Danmark.

Nu har han också slagit sig i den svenska landslagstruppen. När EM i Bryssel inleds på lördag är 27-åringen en av sex svenska spelare.

– Det känns som jag har varit nära att komma med i fem år så det var väl på tiden. Ska bli skönt att äntligen få göra debut i det stora landslaget, säger han.

Mattias Wetterberg reser till den belgiska huvudstaden med stora förhoppningar.

– Sverige åker ju dit som en av favoriterna. Självklart siktar vi på guld, säger han.

EM är dels en lagtävling för 2-manna, 3-manna och 5-manna. Dessutom spelas det en individuell tävling och en avslutande masterstävling där de 24 främsta spelarna i mästerskapet kvalificerat sig.

– Det känns väldigt bra på träningarna och jag har absolut chans att ta medalj på alla discipliner, säger han.

Mattias Wetterberg kommer från en riktig bowlarfamilj. Brodern Christoffer, pappa Mats, och mamma Ewa är alla engagerade inom sporten. Han lämnade Team Obelix och Uddevalla som tonåring och är sedan länge bosatt i Göteborg, arbetar på ett lager i Kungsbacka och har haft sin klubbadress i Ängelholm. Men till nästa säsong blir det ändring på det.

– Jag har bytt klubb till Pergamon i sommar. Förhoppningen är att göra en större satsning. Jag vill spela flera tävlingar i Asien och även World series i USA.

På höstens tävlingsprogram finns det också inplanerade några tävlingar på andra sidan Atlanten.

– Förhoppningen är att jag kan leva på det inom några år, säger Mattias.

– Just nu arbetar jag heltid och det kan ibland vara svårt att få ledigt. Men min nya klubb är med och stöttar ekonomiskt och så.

Men först ska han på allvar slå sig in i det svenska landslaget.

Om det går som Mattias hoppas på EM-banorna i Bryssel väntar kanske det kan bli ett nytt mästerskap nästa år – VM i Kuwait City.

– Det är det stora målet nästa år.