Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Håkan Dahlby gör sitt fjärde olympiska spel. 2012 tog han silver.

Medaljören Dahlby inget medaljhopp

Tidigare har han gjort sig känd för sin kaxighet, snackat upp sig själv och snackat ner dem som tvivlat på hans förmåga. Men nu vill Håkan Dahlby snarare tona ner sig själv.

Det är svårt att veta om det är av taktiska skäl som Håkan Dahlby så ivrigt vill framhärda att han absolut inte är ett medaljhopp i dubbeltrap på onsdag. 50-åringen (snart 51) ser ut att trivas lika bra som vanligt i OS-byn och njuter av allt som händer runt omkring.

- Det är ju trevligt, det är få förunnat att komma till ett OS. Man träffar likasinnade kamrater, idrottare från hela världen. Usain Bolt var här i OS-byn häromdagen.

TT: Pratade du med honom?

- Nej. Jag tog en bild på avstånd.

Det är inte en helt nedtonad Dahlby som går runt i Rio de Janeiro. Han fortsätter att dela med sig av sina åsikter om det mesta. Som att Let's Dance, där han var med 2013, är riggat.

- Det är fingerat alltihopa, från början till slut så är det uppgjort. Det är klart att publiken röstar, men har du sett några resultat som offentliggörs? Nej.

Kvalade inte in

Så kanske är det bara helt enkelt så att han säger som det är. Även om sin form.

- Jag är bara sanningsenlig. Jag är inte i den formen som jag var i i London. Men om jag inte hade skjutit bra i våras så hade jag inte kommit hit heller. Så det finns där. Det är bara att jag ska plocka fram det just den dagen, säger han.

Uttagningen av Dahlby till OS var kontroversiell. Silvermedaljören från London-OS lyckades inte själv att skjuta hem en kvotplats, men efter en lyckad vår valde Svenska sportskytteförbundet att nominera Dahlby i stället för luftgevärsskytten Michaela Arvidsson som var den som fixade platsen åt Sverige. Arvidsson bedömdes inte ha hållit tillräckligt hög nivå sedan hon tog sin kvotplats.

- SOK (Sveriges olympiska kommitté) satte ju upp kriterierna tillsammans med förbundet och jag var den ende som klarade det. Det är aldrig roligt att ta någon annans plats. Men jag är ju här för att jag har gjort någonting, säger Dahlby.

- Kommer ni ihåg den filmen Dum & Dummare? Han som frågar chansen på den där tjejen? Det var samma här, att det fanns en liten, liten chans. Och okej, den där tog jag.

Litar på rutinen

Men så var det det där med formen, och frågan är vad han gör där om han inte själv ser sig som ett medaljhopp. Svaret är helt vanligt hopp.

- I våras sköt jag bra. Jag sköt bra när jag skulle göra det. Sen gjorde jag två andra bra världscuptävlingar, topp åtta. Så känslan där var fantastisk. Men sedan var det något som hände i somras. Jag hade lite teknikproblem och det sitter i fortfarande. Men stundtals så skjuter jag briljant. Jämnheten finns bara inte.

- Man får lita på rutin och erfarenhet och det skytte som jag har i kroppen. Det finns ju där. Om man tittar på resultaten som jag har skjutit så är jag där. Om jag har den dagen på onsdag så finns det en möjlighet att vara i final, absolut.