Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Meraf Bahta, Hälle IF häcr hack i häl på Sarah Lahti, Hässelby SK under damernas final i 10km i terräng-sm 2020. Bild: JESPER ZERMAN
Meraf Bahta, Hälle IF häcr hack i häl på Sarah Lahti, Hässelby SK under damernas final i 10km i terräng-sm 2020. Bild: JESPER ZERMAN

Meraf Bahta blev av med ett av sina svenska rekord

Hälles landslagslöpare Meraf Bahta satte rekordet i december – nu krossades det av konkurrenten.

Hässelbys Sarah Lahti, ursprungligen från Klippan, hade redan från start målet att utmana Bahtas rekordnotering på 5 000 meter landsvägslöpning.

– Jag kände att jag hade det i mig. Jag har känt mig stark på träningen senaste veckorna så målet med tävlingen var att slå det svenska rekordet säger löparen till sydsvenskan.se.

Kristina Hendel från Kroatien hängde med Lahti i början av loppet men fick senare släppa. Då var det bara Lahti mot klockan och Bahtas rekord.

– Jag tycker det kändes bra och kontrollerat hela vägen och hade egentligen räknat med att jag skulle springa ensam från start. Hon öppnade kanske lite för hårt för sin nivå vilket var bra för mig eftersom jag då hade någon att springa med, säger Lahti.

Rekordet kom under ett elitlopp i den franska byn Morton under lördagsförmiddagen. De yttre förutsättningarna var perfekta och Lahti fick ett drömlopp.

Hon satte personbästa med 16 sekunder och gick i mål på 15.22, nio sekunder snabbare än Meraf Bahtas rekord från december.