Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Meraf Bahta klarade OS-kvalgränsen – putsade sitt svenska rekord

Meraf Bahta tog chansen. Hällelöparen klarade den internationella OS-kvalgränsen på 10 000 meter – och passade samtidigt på att putsa sitt eget svenska rekord med omkring fem sekunder under ett speciallopp på Stockholms stadion.

Under tisdagskvällen sprangs det speciallopp i Stockholm vars enda syfte var att se till att Hällelöparen Meraf Bahta och andra löpare skulle ha chans på en OS-plats på 10 000 meter, vilket Bohusläningen rapporterat om tidigare.

Det var också Bahta som öppnade bäst av svenskorna och snabbt hittade en plats i tätklungan medan den andra svenskan med störst chans på OS, Sarah Lahti, tog en placering längre bak i fältet.

Efter halva loppet låg farten en bra bit under OS-kvalgränsen på 31.25 och Bahta låg på en tid som skulle innebära en putsning av hennes eget svenska rekord på 31.13.

Och Bahta höll ut.

När Hällelöparen korsade mållinjen var det på tiden 31.08 – en bra bit under kvalgränsen, vilket också innebar ett nytt svenskt rekord.

Även Lahti klarade kvalgränsen och sprang i mål på tiden 31.11.

– Jag var lite orolig för att det skulle bli för kallt och svårt att springa fort. Båda två har visat bra form och sprungit väldigt fort. Vi trodde väl att de skulle kunna klara nomineringsgränsen vi satt upp. Sen sprang Meraf otroligt tufft och satsade verkligen stenhårt, men kroknade lite på slutet. Sarah lade upp lite mer taktiskt och kroknade inte lika mycket. Jag är jätteglad. Det är fantastiska lopp på olika sätt, säger Sveriges förbundskapten Karin Torneklint till Aftonbladet och tillägger att hon nu kan nominera de båda löparna för en plats i den svenska OS-truppen.

Fast även om Bahta och Lahti nu klarat den internationella OS-kvalgränsen är det upp till Sveriges olympiska kommitté, SOK, om löparna får åka till spelen i Tokyo eller inte. SOK kräver att en deltagare ska ha en rimlig chans att nå topp åtta för att bli uttagen.

Men både Bahta och Lahtis tider står sig internationellt, säger Torneklint.

– Det gör de verkligen. Vi har tuffa nomineringsgränser och vi har gjort så för att det ska vara en gräns som gör att man har chans att komma topp åtta på mästerskap.

Hällelöparen Samrawit Mengsteab deltog också i loppet och sprang in på 32.33.