Meraf Bahta ska nå OS via skräddarsytt lopp i Stockholm

Meraf Bahta jagar en OS-plats på 10 000 meter. I nästa vecka får Hällelöparen en stor chans att klara kvalgränsen när flera världslöpare kommer till Stockholm för ett lopp utformat för att nå mästerskapet.

ANNONS
|

På tisdag kväll i nästa vecka avgörs loppet som fått namnet ”25 laps to Tokyo” i Stockholm, rapporterar Sportexpressen.

Med bland deltagarna finns flera av världens bästa löpare. Bland annat Gelete Burka från Etiopien som tog VM-silver på 10 000 meter 2015 och kenyanskan Sheila Chepkirui Kiprotich som var snabbast i världen på 10 000 meter landsväg förra året.

Totalt kommer 13 löparstjärnor från Kenya och Etiopien till Stockholm.

Loppet är skräddarsytt för att de svenska OS-hoppen Meraf Bahta och Sarah Lahti ska nå kvalgränsen på 31:25 och därmed få chans att åka till spelen i Tokyo i sommar.

ANNONS

– Hur det här gick till? Det började ju med att vi ville arrangera en tävling på 10 000 meter för att ge Meraf Bahta och Sarah Lahti chansen att klara OS-kvalgränsen. Och det visade sig att intresset var väldigt stort, säger tävlingsledaren Lorenzo Nesi till Sportexpressen.

Den höga nivån på deltagarna kan båda hjälpa och stjälpa svenskorna men då löparna från Etiopien och Kenya ”bara” behöver klara OS-kvalgränsen kan tempot i loppet eventuellt anpassas för att passa alla, säger Nesi.

”En tuff utmaning”

Både Bahta och Lahti har varit i närheten av att klara OS-kvalgränsen tidigare men får nu alltså ytterligare en möjlighet. Den här gången i gott sällskap.

– Det är en tuff utmaning, det är absolut inte givet. Men de har kapacitet för att klara av det. Och sen gäller det att SOK tar ut dem, de har ju sitt krav om topp åtta …, säger Nesi.

Tuff kritik mot SOK

Ja, Sveriges olympiska kommitté har fått utstå hård kritik för sitt krav att OS-deltagarna ska ha kapacitet att nå en placering bland de åtta främsta i sina respektive idrotter.

För en dryg vecka sedan missade Hälles maratonlöpare Mustafa Mohamed SOK:s kvalgräns i maraton och därmed troligen även chansen att få tävla på OS – även fast han klarade den internationella kvalgränsen. Något som väckte stark kritik från Hälletränaren Ulf Friberg.

ANNONS

– Det är en självklarhet att han borde vara klar för Tokyo. Resten av löparvärlden häpnar och skrattar åt våra uttagningsregler. SOK gömmer sig bakom ett årsmötesbeslut av specialförbunden att man måste kunna slåss om en plats bland de åtta bästa för att vara aktuell, sade Friberg till Bohusläningen.

SOK har tidigare bemött kritiken kring uttagningskraven i en intervju med Expressen.

– Vi har länder som både har lättare och tuffare kriterier än vad vi har. Tittar man på ett land och en idrott beror det på hur stark man är i den idrotten, hur tuff man upplever den nivån. Tittar man på maraton finns det en del länder som är otroligt starka och som kanske har ett dussintal löpare som inte får delta på OS eftersom man har andra löpare som är bättre. Det går inte att säga att man har lättare eller tuffare, det är olika helt enkelt, sade verksamhetschefen Peter Reinebo då.

ANNONS