Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Mikael Ekvall får följa Rio-OS från hemmaplan.

Mikael Ekvall: "Det är inte ett långsiktigt tänk"

Han är bara sekunder från nomineringsgränsen – och missar därmed OS. Mikael Ekvall fick det negativa beskedet på onsdagen. "Sverige har alldeles för hårda gränser", säger Strömstadslöparen.

Bohusläningen når Mikael Ekvall på flygplatsen innan han ska gå på ett plan till USA. Ett planerat träningsläger väntar.

Någon resa till Rio och sommarens OS blir det dock inte för löparen som representerar Strömstads löparklubb. På onsdagsmorgonen kom beskedet, ett negativt sådant.

– Anledningen var att jag inte uppnått mina egna mål, och att jag inte var tillräckligt bra helt enkelt. Det är jävligt tråkigt, det är det ju, säger Ekvall.

Vad är det för mål det handlar om?

– Jag vet inte vad de pratar om där, men jag har uppnått de mål jag har satt.

Vad innebär det för dig?

– Ingenting. Att jag inte kommer till OS bara. Jag kommer tilllbaka, det är inte så att jag kommer lägga av med någon satsning eller så utan jag kör vidare.

Året som gått har annars varit bra för Mikael Ekvall. Han noterade 2.12.07 på Frankfurt maraton i oktober. Den snabbaste svenska maratontiden på många år. En tid som också är endast sju sekunder över den tid som är SOK:s nomineringstid.

Ytterligare ett del i att bli uttagen till OS är att den aktive ska ha en chans att placera sig topp-8. Något som Ekvall tycker är för tufft.

– Problemet är att Sverige har alldeles för hårda gränser, SOK är helt okompetenta. Topp-8 är fruktansvärt svårt och skördar många offer på vägen.

Mikael Ekvall var nyligen 14:e man på halvmaran i EM. Då slog han flera löpare som redan är klara för OS, men på en annan distans som är svår att jämföra med.

– Det handlar om för svåra kvalgränser. Det är inget långsiktigt tänk med topp-8, det är kortsiktigt. Jag 27 år och hade kunnat vara med i tre OS på rad.

Friidrottens förbundskapten Karin Torneklint säger till TTELA:

– Man gjorde bedömningen att Mikael ligger för långt ned på världsrankingen (51:a), dessutom hade SOK gärna sett att han gjort fler lopp.

Närmast väntar Finnkampen och ytterligare några tävlingar under resterande delen av 2016. Nästa OS går i Tokyo 2020, men det har inte Mikael Ekvall haft en tanke på ännu.

– Det är irriterande men det här kommer inte att bryta ner mig. Jag kommer tillbaka, slår han fast.

Är du bitter över att inte få åka med till OS?

– Nej, jag är besviken och tycker att systemet är fel. Men det är bara att gå vidare.