Ny kanonmara. 27-årige Mikael Ekvall följde upp fjolårets kanonmara i Berlin, men ännu ett topplopp i årets Berlinmaraton. Med tiden 2.13.16 blev han bäste europé och klarade samtidigt kvaltiden till VM i London. (Arkivbild).
Ny kanonmara. 27-årige Mikael Ekvall följde upp fjolårets kanonmara i Berlin, men ännu ett topplopp i årets Berlinmaraton. Med tiden 2.13.16 blev han bäste europé och klarade samtidigt kvaltiden till VM i London. (Arkivbild).

Mikael Ekvall slog till med ny kanonmara

Han fick nobben till OS i Rio av SOK. Men besvikelsen har inte knäckt Mikael Ekvall. I söndagens Berlin maraton blev han bäste europé och klarade samtidigt kvaltiden till VM i London nästa år.

ANNONS
|

I fjol sprang han Berlin maraton på 2.12,07, den bästa maratontiden av en svensk på 25 år och flera minuter under den internationella kvalgränsen till OS i Rio. Men Mikael Ekvall nobbades brutalt av SOK några veckor innan OS.

I söndags slog Vänersborgsbördige Mikael Ekvall, tävlandes för Strömstad, till med en ny toppinsats i Berlin Maraton när han sprang i mål på 14:e plats och med tiden 2.13.16 blev bäste europé.

– Det var väl hyfsat. Jag hade hoppats på nytt pers, men det var ett bra lopp, säger Ekvall, något återhållsam med glädjen.

Tiden är dock med råge under VM-kvalgränsen på 2.17.

ANNONS

– Det är friidrottsförbundet som tar ut truppen till VM, så jag tror chanserna att komma med till det här mästerskapet är goda.

De yttre förutsättningarna i Berlin var i den närmaste idealiska för maratonlöpare. Molnigt och 13 plusgrader vid start. Molnigt och runt 20 plusgrader vid målgång.

Tempot var högt från start och mot slutet skruvade toppnamnen upp farten ytterligare. Det gick i världsrekordfart och vinnaren, etiopiern Kenenisa Bekele, var med segertiden 2.03.04 bara sju sekunder från världsrekordet som sattes av kenyanen Dennis Kimetto i just Berlin år 2014.

Och där bakom gjorde alltså Mikael Ekvall ett kanonlopp. Han slog bland annat en amerikan och en fransman med personbästan på 2.11. Det var bara afrikaner och en japan som var före honom i mål.

– Kul såklart att det går bra i en så pass stor tävling. Det här visar att jag är med där uppe.

Siktet är nu inställt på VM i London nästa år.

Hur tävlingsprogrammet ser ut fram till dess har inte Ekvall spikat, men terräng-SM i Västerås den 22 oktober senare i höst finns med i tankarna.

Något inomhus-VM är dock inte aktuellt att satsa emot.

– Det är 3000 meter som är den längsta distansen där. Det är alldeles för kort för mig.

ANNONS
ANNONS