Söker sig till värmen. Långdistanslöparen Mikael Ekvall från Strömstad LK missade terräng-EM men laddar nu i stället för två månaders träningsläger i Australien.
Söker sig till värmen. Långdistanslöparen Mikael Ekvall från Strömstad LK missade terräng-EM men laddar nu i stället för två månaders träningsläger i Australien.

Mikael Ekvall vintertränar i Australien

Det blev inget terräng-EM för Mikael Ekvall, 23. En skada satte stopp för det. – Nu ser jag fram emot två månader i Australien i stället, säger han.

ANNONS
|

Långdistanslöparen från Saltkällan kom tvåa i terräng-NM som i år avgjordes i närheten av Kastrups flygplats i Köpenhamn.

Därför fanns det vissa förhoppningar på honom inför terräng-EM i Ungern som avgjordes i helgen.

Men det blev inget europamästerskap för löparen som tävlar för Strömstad LK.

Skadad i Holland

Den 25 november sprang Mikael Ekvall en tävling i Holland. Han trampade då snett och det är en skada som inte läkt ännu.

– Foten blev fruktansvärt svullen och när svullnaden hade gått ned så provade jag och träna. Då gick svullnaden upp igen. Nu har börjat träna lite försiktigt igen och kommer tejpa foten i några veckor, säger Ekvall.

ANNONS

Mikael Ekvall, som bor i Göteborg och jobbar som målare, firar jul i Bohuslän och åker den 28 december till Australien i två månader tillsammans med sin tränare Mats Erixon. Duon ska ha sin bas i Falls creek i närheten av Melbourne och träna tillsammans med bland annat brittiska löpare.

– Det ska bli jäkligt roligt att komma i väg, säger Ekvall.

Under två tidigare terräng- EM har han successivt förbättrat sig i klassen M22 då han var 38:a i Portugal 2010 och 27:a i Slovenien året efter på 8,2 kilometer. Och även om han skulle gjort debut i seniorklassen i år så inser han att det kommer fler chanser.

– Ja, det gör det. Det var tråkigt att missa tävlingen förstås, men det kommer fler år...

Silver i år också

I terräng-NM blev det alltså en silvermedalj precis som det blev 2011 då tävlingen avgjordes på hemmaplan - i Uddevalla.

– Jag har visserligen bott några år i Vänersborg också men Uddevalla är hemma för mig. Det är där jag gick i skolan och har mina kompisar, säger Mikael Ekvall.

Tvåa i Finnkampen

En annan framgång för Ekvall den gångna säsongen är andraplatsen på 10 000 meter vid Finnkampen. Men totalt sett är han ändå inte nöjd med bansäsongen.

ANNONS

– Nej, det funkade inte riktigt på bana i år. Det kan bero på att jag tränade lite för hårt, säger han.

ANNONS