Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Flera lokala klubbar får pengar när Svenska spels Gräsroten delas ut. På bilden syns två spelare under årets Oddebollen samt Svenska spels vd Patrik Hofbauer. Foto: Nemanja Kazic/Svenska spel
Flera lokala klubbar får pengar när Svenska spels Gräsroten delas ut. På bilden syns två spelare under årets Oddebollen samt Svenska spels vd Patrik Hofbauer. Foto: Nemanja Kazic/Svenska spel

Miljoner till ungdomsidrotten – LSK och Oddevold får mest

Ungdomsidrotten får dela på drygt 9,3 miljoner via Svenska spels Gräsroten. I Bohusläningens spridningsområde är det två fotbollsklubbar som toppar listan.

Svenska spel har sedan ett par år tillbaka delat ut pengar till ungdomsverksamhet i föreningar runt om i Sverige genom sitt initiativ Gräsroten.

Personer som spelar hos Svenska spel får då chansen att välja en klubb dit de vill att en del av deras satsade pengar ska gå.

När siffrorna för 2019 nu presenteras står det klart att Ljungskile SK och IK Oddevold är de stora vinnarna i Bohusläningens spridningsområde.

LSK tilldelas totalt 58 635 kronor av sammanlagt 1 334 supportrar, vilket ger en sjundeplats totalt i Västra Götalands län. Samtidigt är den totala summan för 2019 drygt 2 000 kronor lägre jämfört med 2018.

IK Oddevold hamnar precis under lokalrivalen med 57 782 kronor – en ökning med knappt 500 kronor jämfört med 2018 – baserat på de 1 177 supportrar som angivet klubben som ett av sina favoritlag, vilket ger en åttondeplats totalt i länet.

Bland andra föreningar i Bohuslän noteras Kungshamns IF på nittonde plats med 42 798 kronor, Stångenäs AIS på plats 29 med 34 368 kronor och Lysekils AIK på plats 36 med 30 238 kronor.

– Svenska Spels Gräsroten gör en reell skillnad för idrottsföreningar i Västra Götaland. Genom sitt outtröttliga engagemang klarar föreningarna av mycket själva, men tack vare Gräsroten kan de göra det där extra som bidrar till att idrottsfamiljen fortsätter att växa genom att fler barn och ungdomar kommer i rörelse, säger Stefan Bergh, Riksidrottsförbundets generalsekreterare i ett pressutskick.

Fotbollen är den idrott som i särklass tilldelas mest pengar i Västra Götaland, följt av handbollen och ishockeyn. Därefter kommer, bland annat, innebandy, bandy, golf och ridsport.

I hela länet är det Göteborgsklubbarna IFK Göteborg (930 438 kronor), Gais (401 220 kronor) och Örgryte IS (264 073 kronor) som toppar listan.

– Att möjliggöra för fler barn och ungdomar att bli en del av den svenska idrottsfamiljen och komma i rörelse är otroligt viktigt. Gräsroten är ett av initiativen vi driver för att dra vårt strå till den stacken, säger Patrik Hofbauer, vd på Svenska spel i pressutskicket.