Miljonsatsning på uddevallaklubbar

Thordénstiftelsen gör en miljonsatsning på Hälle IF och IK Rössö. Klubbarna får tillsammans 1,5 miljoner kronor till föreningsutveckling, ungdomssatsning och juniorakademi.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Thordénstiftelsen är en viktig bidragsgivare för idrotten i Västra Götaland. Den här gången är det dam- och flickfotboll och friidrott soms tår i fokus under tre år, perioden 2017-2019.

Rössö får 900 000 kronor för att utveckla föreningen och stärka ungdomssidan. Hälle får 600 000 kronor som ska gå till att bygga upp en elitförberedande juniorakademi.

– Vi har prövat modellen med fleråriga överenskommelser tidigare med gott resultat, och vi vill nu gå vidare på den vägen med ett par föreningar, säger Lars Bäckström, landshövding och ordförande i Thordénstiftelsen.

Rössö ska alltså göra en satsning på föreningsutveckling med särskild inriktning på ungdomar. Nuvarande seniortränare Niklas Christensson anställs på deltid för att hålla ihop arbetet. I satsningen ingår tränarutbildningar, spelarutbildning, fysträning, utbildningsläger och spetsträning.

ANNONS

– För damfotboll och flickfotbollen är detta oerhört starkt markering från stiftelsen om att vår verksamhet är viktig. Det är ett erkännande åt det jobb vi lägger ner, säger Ingemar Törner, ordförande i Rössö.

Rössö ska också vara en öppen förening dit andra föreningar kan skicka sina talanger.

– Inte gå över till oss, men kanske få lite extraträning, säger Törner som också hoppas satsningen ska få positiva konsekvenser för seniorlaget.

– Inom fem år vill vi ha ett damlag i elitettan, men samtidigt är det viktigt att kunna släppa spelare vidare till allsvenskan som vi redan gör, säger han.

Hälle ska alltså starta en juniorakademi som riktar sig till talangfulla juniorer som bedöms ha möjlighet att nå svensk och internationell elit. En särskild satsning kommer att göras för att rekrytera från invandrartäta bostadsområden.

– Vi jobbar redan aktivt med den typen av verksamhet. Den ligger oss ju väldigt nära eftersom flera av våra aktiva själva har invandrarbakgrund och därför är goda förebilder, säger ordföranden Christian Persson.

Ulf Friberg, tränare i Hälle IF och landslagsansvarig för medel- och långdistans, knyts till projektet för instruktion, mentorstöd och riktade träningsaktiviteter.

– Vi hoppas rent konkret kunna ha många fler aktiva på juniorlandslagsnivå som sedan går vidare upp i mästerskapsgruppen i Svenska Friidrottsförbundet på sikt, säger Christian Persson som välkomnar extra pengar som gör en satsning möjlig.

ANNONS

Fakta: Miljonsatsning

Vad gäller Rössö avsätter Thordénstiftelsen 350 000 kronor per år för tiden 1 maj 2017 – 1 maj 2019. Föreningen har tidigare fått 200 000 kr för tiden fram till 1 maj 2017. Totalt blir det 900 000 kronor.

Vad gäller Hälle avsätter Thordénstiftelsen 200 000 kronor per år för 2017-2019. Totalt blir det 600 000 kronor.

ANNONS