IFK Göteborgs Jesper Blomqvist jublar bakom Manchester Uniteds målvakt Gary Walsh efter sitt mål i 3–1-matchen i Champions League 1994.

Minns du svenska Europaskrällarna?

Ska Malmö FF kunna rå på storlaget Chelsea i Europa League? Ja, varför inte. Svenska fotbollslag har överraskat förr i Europaspelet. Här är sju blågula klubblagsmatcher som fick fotbollsvärlden att förvånas och imponeras.

|

+ Arsenal–Östersund, 1–2, 22 februari 2018

Under sitt andra år i allsvenskan tog sig Östersund hela vägen från kvalspel till 16-delsfinal i Europa League via bortasegrar mot bland andra Galatasaray och Paok Thessaloniki.

Efter en 0–3-förlust hemma mot storklubben Arsenal den 15 februari blev det seger på Emirates Stadium i London en vecka senare. Hosam Aiesh och Ken Sema gjorde två mål på drygt en minut. Arsenal gick dock vidare med sammanlagt 4–2.

+ Inter–Helsingborg, 0–0, 23 augusti 2000

I sista kvalomgången till Champions League vann det regerande svenska mästarlaget Helsingborg över serie A-fyran Inter med 1–0 på hemmaplan, efter ett sent mål av Michael Hansson.

I returen på San Siro i Milano två veckor senare blev den 36-årige målvaktsveteranen Sven Andersson stor matchhjälte med en räddning på uruguayanen Alvaro Recobas straff i den 90:e matchminuten när HIF säkrade en plats i gruppspelet i Champions League.

Helsingborg slutade sedan sist i sin CL-grupp.

+ Halmstad–Parma, 3–0, 19 oktober 1995

Halmstad, som kom trea i allsvenskan 1995, spelade även i Cupvinnarcupen under hösten.

I första matchen mot serie A-trean Parma, i andra omgången av Cupvinnarcupen 1995–1996, vann HBK med 3–0 på Ullevi i Göteborg efter två mål av Niklas Gudmundsson och ett av Robert Andersson. I HBK:s startelva återfanns en 18-årig Fredrik Ljungberg och i Parmas uppställning fanns spelare som Gianfranco Zola, Tomas Brolin och Fabio Cannavaro – och på bänken Gianluigi Buffon.

Det stjärnspäckade laget lyckades vända 0–3-underläge till 4–3-seger och avancemang hemma i Parma två veckor senare.

+ IFK Göteborg–Manchester United 3–1, 23 november 1994

IFK Göteborg var en gigant i svensk fotboll under 1980- och 90-talet. I gruppspelet av Champions League 1994–1995 gjorde laget stor succé i gruppspelet.

I hemmamötet med Manchester United på Ullevi var en 20-årig Jesper Blomqvist framträdande med ett mål och ett imponerande spel. Uniteds legendariske tränare Sir Alex Ferguson blev så imponerad att han senare värvade den svenske mittfältaren 1998.

"Blåvitt" slogs ut i CL-kvartsfinalen efter att Bayern München gått vidare på fler gjorda bortamål.

+ Hamburg SV–IFK Göteborg 0–3, 19 maj 1982

IFK Göteborg tog sig till final i Uefacupen 1982 efter att ha slagit ut Valencia i kvartsfinal (2–2 och 2–0) och Kaiserslautern i semifinal (1–1 och 2–1). "Blåvitt" vann sedan den första finalmatchen mot Hamburg, hemma, med 1–0.

I returen chockade man hemmalaget genom Dan Corneliussons 1–0-mål i den 26:e minuten. I andra halvlek kontrade Torbjörn Nilsson in 2–0. Stig Fredriksson avslutade målskyttet genom att placera in en straff sedan Nilsson fällts i straffområdet.

IFK Göteborg tog sedan sin andra Uefacuptitel 1987.

+ Malmö FF–Wisla Krakow 4–1, 21 mars 1979

På vägen till finalen i Europacupen 1979 besegrade Malmö FF Monaco och Dynamo Kiev före kvartsfinalen mot polska Wisla Krakow. Det blev förlust i bortamötet med 1–2.

I hemmamatchen mot det polska laget fick MFF backgiganten Bo Larsson skadad efter bara en kvart. Wisla Krakow gjorde 1–0 i början av andra halvlek. Vändningen inleddes i den 67:e minuten då Malmö FF fick straff som Anders "Puskas" Ljungberg satte. Ljungberg gjorde sedan ytterligare två mål och Tore Cervin ett.

I semifinalen besegrade MFF Austria Wien (0–0 och 1–0) och i finalen på Olympiastadion i München vann Nottingham Forest med 1–0.

+ Chelsea–Åtvidaberg 1–1, 3 november 1971

Svenska Cupen-vinnaren Åtvidaberg inledde Cupvinnarcupen 1971–1972 med seger över polska Zaglibie Sosnowiec (4–3 och 1–1). I andra omgången lyckades man få 0–0 hemma mot Chelsea.

Två veckor senare skrällde Åtvidaberg på Stamford Bridge sedan Roland Sandberg gjort 1–1 i den 67:e minuten och Åtvidaberg därmed gått vidare till kvartsfinal med mål på bortaplan.

I kvartsfinalen tog det stopp mot Dynamo Berlin.