Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Örebros Jere Sallinen hoppar framför Moramålvakten Christian Engstrand.

Mora – en segermaskin hemma

Det är en mardröm spela hockey i Mora. Flera lag har fått erfara detta i höst. På fredagen sänktes Örebro som förlorade med 3–2.

Mora borta och hemma är två helt olika lag. Det visar bland annat statistiken. På fem hemmamatcher har Mora tagit tio poäng. Det ska jämföras med fyra poäng på lagets åtta bortamatcher.

Moras förvandling syns mer på isen. Ett lojt, tamt och många gånger osmart Mora på bortais blir en effektiv hockeymaskin på dalaisen.

Moratränaren Mattias Karlin försöker förklara.

- Vi kan släppa lös hemma och dessutom spela med förnuft med täckning bakåt. Vi kan också släppa lös på bortaplan, men då är vi mer naiva och mindre kloka. Nu måste vi lära oss spela så här bra även på bortaplan.

Backen Erlend Lesund ger fler förklaringar:

- Hemmapubliken är naturligtvis extra viktig för oss. Vi får liksom mer energi. Tyvärr vet jag inte varför vi tappar så mycket på bortaplan. Hela laget har pratat om det men vi har ingen bra lösning. 

Norrman avgjorde

Örebro var nu ett av lagen som körde fast i Mora. Dalalaget började bäst och hade en 2–0-ledning efter 15.24.

Men Örebro kom tillbaka. Fem sekunder före första pausvilan reducerade Tom Wandell till 2–1 efter ett mycket fint klapp-klapp-spel i powerplay tillsammans med Libor Hudacek och Daniel Viksten. Och bara 40 sekunder in på andra perioden kvitterade Tyson Spink till 2–2. Då tog Örebro över matchen och pressade rejält i tio minuter innan Mora vaknade och kom tillbaka.

När matchklockan sedan visade 16.09 pangade Morabacken Erlend Lesund i 3–2 som gav dalalaget den energi som behövdes för att vinna matchen.

Det var norrmannens andra mål i Moradräkten sedan i september 2015 mot Karlskoga.

- Alla som säger att det inte är något speciellt att göra mål ljuger. Det här var en otrolig häftig känsla och jätteroligt. Jag fick en retur på bladet, sedan blundade jag och slog in pucken, säger Erlend Lesund, som är en riktigt defensiv back. 

Örebro laddar om

I den sista perioden lyckades Mora på ett imponerande sätt spela på resultatet och vinna matchen. Örebro skapade inte många chanser.

- Mitt mål gav laget mycket energi. Sedan har vi jobbat mycket på träningarna med att inte ge bort för många chanser i slutperioden.

Nu gäller det för Mora att snabbt glömma den här segern. Inom ett dygn är det returmatch mot Örebro – i deras glödande hemmaarena.

Örebrotränaren Niklas Sundblad hann knappt lämna båset innan han hade matchplanen för lördagens möte klar.

- Vi kommer att göra en del justeringar i vårt spel som att bli bättre med skridskoåkningen och komma närmare dem. Mer vill jag inte säga nu. Bara att det blir en helt annan match – hemma hos oss.