Leksand vann även den andra kvalmatchen till SHL över Mora.
Leksand vann även den andra kvalmatchen till SHL över Mora.

Mora väntar på "pudlar" från domarna

Domarparet Peter Almerstedt och Marcus Bojling stod inte högt i kurs bland Moraspelarna efter förlusten mot Leksand med 3–4 i direktkvalet till SHL.

ANNONS
|

Efter förlustmatchen mot Leksand, som innebär underläge med 0–2 i SHL-kvalet, fanns en stor frustration i Mora – mot domarna. De bistra kommentarerna avlöste varandra och handlade om tre situationer.

Situation 1: Andrew Rowe som redan efter 27 sekunder, fick fem minuter och matchstraff för en huvudtackling mot Leksands Martin Karlsson.

Andrew Rowe ville inte ge någon kommentar efter matchen utan hänvisade sammanbitet till sportchefen Anders Forsberg, som sade:

- Det var felaktigt. Han kommer från sidan, axel mot axel och sedan kommer armen upp som en följd av en sådan tackling i hög fart.

ANNONS

Pär-Olof Livf, domarchef i Hockeyallsvenskan, försvarar domarnas beslut på isen:

- Det är korrekt eftersom han kommer från blindside och det är riktat mot huvudet.

När Anders Forsberg får höra det kommer en blixtsnabb replik:

- Han har haft fel och det säger jag emot.

Präglade matchen

Andres Rowes matchstraff kom att prägla hela matchen. Dels för att Mora förlorade en av sina bästa forwards och Leksand snabbt tog ledningen.

Efter matchen kunde inte Pär-Olof Livf meddela om Andrew Rowe får någon avstängning.

Situation 2: Leksands Martin Karlsson fälldes i friläge i början av andra perioden. Det blev straff för Leksand som Thomas Valkvae-Olsen gjorde 2–0 på.

- Det var absolut ingen straff. Jag vet inte vad jag ska säga, säger Mats Lusth med en suck, och fortsätter:

ANNONS

- Det är ingen som slår på hans skridsko. Dessutom slog en Leksandsback undan skridskorna för Michael Haga i en liknande situation, men domarna friar dem men fäller oss.

"Ivrig domare"

Situation 3: Mitt i Moras hetaste press för kvittering i sista perioden får de ett lagstraff för för många spelare på isen. Något som gjorde Mats Lusth mycket upprörd:

- Där jagade de oss verkligen.Jag uppfattade ingen som rörde pucken. Det var väl någon ivrig domare som ville göra något roligt.

Men mitt i Moras besvikelse kvarstår faktum. Laget ligger under med 0–2 i matcher och måndagens möte blir oerhört viktigt för Mora.

- Då blir det viktigt att vi inte hamnar i underläge, som vi gjorde i dessa två matcher. Det har blivit en jakt för oss som Leksand varit ganska bra på att hantera, menar Mats Lusth.

ANNONS

Ritola harmonisk

Då kommer också Mora att få möta ett Leksand som har Mattias Ritola i toppform.

- Jag har inte tidigare varit så lugn och harmonisk i Leksand som jag är just nu. Tidigare har jag satt press på mig själv. Nu har jag blivit tryggare med åren och försöker vara en i gruppen, säger Mattias Ritola och förklarar Leksands styrka:

- Vad som än händer i matcherna känns det tryggt, förbannat tryggt i hela laget. Vi litar på varandra, täcker skott och ingen slarvar. Det ser så bra ut.

TT
ANNONS