Mot ett nytt liv som proffs

För en dryg månad sedan ordnade Marcus Kinhult en tidig julklapp till sig själv. Då tog han klivet till Europatouren och ett liv som proffs. Nu belönas 19-åringen från Skaftö med Bohusläningens Idrottspris för årets främsta prestation.

ANNONS
|

Marcus Kinhult förbereder sig för ett nytt år – och en helt ny tillvaro. För bara ett år sedan tog han studenten på Korrespondensgymnasiet i Torsås utanför Kalmar. Nu väntar plötsligt ett år som golfproffs med hela världen som arbetsplats.

Under 2015 har han gått från att vara en av världens bästa juniorer och amatörer till att kvala in på Europatouren. Den första tävlingen spelas i Sydafrika, Johannesburg, 7–10 januari.

– Jag längtar verkligen dit. Vi får se var det hamnar så småningom. Men just nu känns det bara fantastiskt att få leva sin dröm, säger Marcus när Bohusläningen träffar honom på ett gym i centrala Uddevalla strax innan jul.

ANNONS

Här har han tillbringat åtskilliga timmar den senaste månaden.

– Jag gick på det strax efter att jag kom hem från kvalet och har lagt på mig lite muskler. Det handlar också om att förebygga skador. Jag kör styrketräning och balansövningar som är en väldigt viktig del i golfen.

Ett julfirande i föräldrahemmet i Fiskebäckskil stundar innan han och familjen ska bila ned till deras hus på solkusten i Spanien.

Där kommer Kinhult förbereda sig i ett betydligt behagligare klimat än den svenska vintern.

Efter årsdebuten i Sydafrika har han planerat in ytterligare 24 tävlingar på Europatouren.

– Jag räknar med 200 resdagar från hemmet. Det är ett köttigt schema. Men det är det som krävs och optimalt för mig, berättar han.

Sydafrika, Abu Dhabi, Malaysia och Australien är några länder som ska avklaras innan Europatouren verkligen når Europa någon gång i april.

I början av juni, 2–5, avgörs tävlingen som ligger Marcus Kinhult speciellt varmt om hjärtat:

Nordea Masters.

Nästa år spelas den på Bro Hof utanför Stockholm.

– Det är den banan jag ser fram emot allra mest att spela på nästa år. Det ska bli kul att komma tillbaka till tävlingen med lite mer erfarenhet.

Det var i Nordea Masters som han, endast 17 år gammal, debuterade på Europatouren för ett och ett halvt år sedan.

ANNONS

Den talangfulle junioren från Skaftö fick en inbjudan från arrangören och tackade för förtroendet med att bli 21:a. Marcus Kinhult drog till sig stor uppmärksamhet redan från början med sitt mogna uppträdande på banan och som gjorde att han klarade kvalgränsen. Bakom sig i resultatlistan lämnade han erfarna och meriterade spelare som spanjoren Miguel Angel Jimenez, irländaren Shane Lowry och Peter Hansson.

När Marcus Kinhult återvände till Barsebäck utanför Malmö i somras gick han på knock. Efter en runda var han i sensationell ledning. Det blev till slut en 33:e placering. Men framför allt hade Marcus Kinhult gjort sig ett namn i golfvärlden – trots att var fortfarande amatör och bara spelat två tävlingar på Europatouren.

Den tredje skedde i Schweiz senare under sommaren. Det blev en speciell vecka för honom.

– Jag fick samtal om wild card på måndagen, flög ner och började tävla på torsdagen och så fyllde jag år på fredagen, berättar han.

Han firade med att spela årets bästa golf och sluta på en tiondeplats. Marcus Kinhults hittills bästa placering på Europatouren.

Den insatsen gav styrka och självförtroende och hjälpte honom i slutet på kvalet. När det behövdes som mest visade Marcus Kinhult prov på mental styrka. Som yngste spelare i startfältet och ende av 25 svenskar kvalade han in till Europatouren.

ANNONS

I årsdebuten i Sydafrika kommande vecka kommer han dock få klara sig utan sin ordinarie caddie – pappa Mikael Kinhult som lockade in sin son i golfen redan som 7-åring.

– Vi jobbar på att han ska kunna vara med. Grundplanen i nuläget är att han ska finnas med åtta–nio tävlingar. Men han har ju sitt tränarjobb och stöttar syrran (Frida) också när hon spelar.

I Mikael Kinhults frånvaro kommer kompisen och golfspelaren Adam Eineving att agera caddie.

Är målet att kvala in till tourfinalen i Dubai?

– Jag brukar inte uttala mig för mycket om mål. Först ska jag behålla spelkategorin och ta en tävling i taget.

Ålder: 19.

Bor: Fiskebäckskil.

Klubb: Skaftö Golfklubb.

Familj: Mamma, pappa och syster Frida.

Meriter 2015: Kvalade in till Europatouren. Segrade i Junior Invitational Sage Valley, en av världens största juniortävlingar, och Lytham Torphy, en av världens största amatörtävlingar, ingick i det svenska laget som tog EM-brons.

Aktuell: Har tilldelats Bohusläningens Idrottspris 2015 för främsta prestation av en idrottare i bevakningsområdet.

ANNONS