Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Upplevelse. Mikael Andersson, BMK Uddevalla, Pär Noord, BMK Uddevalla/Uddevalla IS och Uddevalla CK, Mats Andersson, Uddevalla IS, Martin Noord, BMK Uddevalla/Uddevalla IS och Uddevalla CK, Anders Selling, tidigare Vasalopps-vd samt längst fram Jesper Johansson och Mikael Nystrand, båda Uddevalla CK, ligger bakom planerna på att sätta Uddevalla på kartan med en ny cykelutmaning.

MTB-utmaning ska sätta Uddevalla på kartan

Det finns stora planer på att utveckla Uddevalla till ett mecka för cykelmotionärer. Cykelvasan är förebild. – Alla förutsättningar finns för att kunna göra någonting riktigt stort, säger Anders Selling, tidigare vd för Vasaloppet och engagerad i planerna.

Den bohuslänska naturen, havet och maten. Allt blandat i en cykelupplevelse över 62 kilometer. Det är vad som väntar cykelmotionärer som kommer till Uddevalla nästa sommar.

Preliminärt datum för utmaningen är andra helgen i juli, veckan efter VM-crossen.

– Det är en utmaning för vanliga motionärer. Den som exempelvis kört Dalsland Cross Country klarar detta, säger Mikael Nystrand, rutinerad ledare inom Uddevalla cykelklubb.

Glimmingen

Start och mål för utmaningen kommer att vara på Glimminge motorstadion. De 62 kilometrarna går i växlande terräng över höjder, genom skog och längs havet söder om staden.

Mikael Andersson, ordförande i BMK Uddevalla, är också engagerad i planerna.

– Här på Glimmingen finns redan det som behövs för ett sådant här arrangemang med camping, parkeringsytor, dusch, toaletter och publikområden.

Bröderna Pär och Mikael Noord har smitt planer för motionsloppet under två års tid.

– Vi bor båda i området och brukar cykla i terrängen runt om Uddevalla. Naturen här omkring är fantastisk. Vi har både hav och fjäll och det är en underbar upplevelse att ge sig ut i terrängen.

Någon oro för att marknaden med motionslopp ska vara mättad tycks inte finnas.

Intresset har exploderat

Anders Selling, som de senaste åren även jobbat med att utveckla och bredda cykelvasan, berättar att såväl antalet motionärer som intresset för motionslopp på cykel växt kraftigt de senaste åren.

– Intresset exploderade för ett par år sedan. Det är en rejäl motionsvåg som sprider sig över landet just nu. Folk vill ha nya utmaningar och söker annorlunda upplevelser. Just nu är det cykel och triathlon som lockar många nya utövare.

Han fortsätter:

– Uddevalla ligger mitt emellan Oslo och Göteborg, det finns bra kommunikationer och vacker natur. Det finns superförutsättningar för att det här ska kunna bli riktigt stort.

Ska sätta Uddevalla på kartan

Arrangemanget ska sätta Uddevalla ordentligt på kartan. Bland annat genom att lyfta fram det som kännetecknar Uddevalla, Bohuslän och havet vid kontroller längs banan.

– Det kan till exempel handla om att man byter ut blåbärssoppan i Vasaloppet mot skaldjurssnittar. Det kommer också att hända en del i stan, säger Anders Selling.

Arrangörerna understryker att utmaningen i första hand är ett breddlopp för vanliga motionärer.

På söndag körs ett testlopp med ett 70-tal särskilt inbjudna.

– Efter det utvärderar vi och tar sikte mot nästa sommar, säger Pär Noord.