Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Monika Andersson ser fram emot två roliga och fullspäckade dagar i Munkedals sporthall. Bild: Maria Lundberg/Lasse Edwartz

Munkbuggen bjuder upp till dans – står sig stark i Sverige

Barn, tonåringar och vuxna – totalt 320 dansare. Så många kommer till Munkbuggen och Nunnebuggen i helgen.
– Tävlingen betyder jättemycket för föreningen, säger Monika Andersson.

Räkna med mycket sväng, go musik, mycket applåder, stor publik och duktiga dansare. På lördag arrangeras Munkbuggen som följs upp av Nunnebuggen under söndagen.

– Totalt kommer 320 dansare till Munkedals sporthall under helgen. Det är mycket för att vara i Sverige. Det finns vissa klubbar i landet som har fått lägga ned sina tävlingar i brist på antalet tävlande, säger Monika Andersson i Munkbuggarna.

Hemmaklubben kommer att ha nästan 50 deltagare och kryddas med ytterligare 270 dansare från Dalarna i norr till Skåne i söder.

– Det är en fin siffra med tanke på att antalet dansare minskar i Sverige. De äldre blir fler medan de yngre minskar.

Dansuppvisning för barn

Munkbuggen är en nationell högklasstävling och Nunnebuggen lockar regionala dansare.

Under helgen kommer dansarna att göra upp i bugg, boogie woogie, lindy hop, dubbelbugg, rock, west coast swing och formationsdans.

– Visst, det är tävlingar. Men gemenskapen och glädjen är det viktigaste. Det är inte så noga om man står på pallen eller inte utan att ha roligt. För mig är det viktigt att alla hejar på varandra oavsett vilken klubb du tillhör.

På söndag bjuds det dessutom på dansuppvisning där barn från Munkbuggarna ska visa vad de lärt sig.

– För dansarna kommer det att bli fräckt och pirrigt på samma gång. Det känns jätteroligt att de vill visa upp sig inför en så stor publik.