Zecira Musovic stod för flertalet vassa räddningar i VM-åttondelsfinalen mot USA.
Zecira Musovic stod för flertalet vassa räddningar i VM-åttondelsfinalen mot USA. Bild: Pontus Lundahl/TT

Musovic hyllas: "Jag älskar den tjejen"

Ett sällan skådat drama.
Sverige är klart för VM-kvartsfinal – mycket tack vare en storspelande Zecira Musovic i det svenska målet.
– Jag älskar den tjejen alltså, säger Johanna Rytting Kaneryd.

ANNONS

Den svenska målvakten bjöd på flertalet högklassiga räddningar, höll nollan efter ordinarie tid och förlängning och såg till att VM-åttondelsfinalen mot USA gick hela vägen till straffar.

Lina Hurtig satte den avgörande straffen efter sällan skådat drama och efteråt valde flera blågula spelare att hylla Musovics insats.

– Vad ska man säga om henne? Helt otrolig. Jag har spelat med henne i klubben (Chelsea). Jag vet vad hon går för, jag vet hur mycket tid hon lägger ner, hur mycket straffar hon räddar i träning, att hon får göra en sådan här kanonmatch och sedan avgöra. Jag älskar den tjejen alltså, säger Johanna Rytting Kaneryd.

ANNONS

– Hennes reaktionsförmåga är helt otrolig.

Amanda Ilestedt om Musovic:

– Vilken jävla match alltså, det är helt sjukt.

"Superwoman"

Lagkapten Kosovare Asllani:

– Vi har en superwoman i "Zesse" i mål. Det är en magisk match hon gör.

Huvudpersonen själv var ödmjuk efteråt.

– Det är så klart jag värderar den (sin egen insats) väldigt högt. Jag har snackat mycket om drömmar och hur mycket jag drömt om att få representera Sverige i ett stort mästerskap. Att någonstans kunna gå in i dag och hjälpa mitt lag att ge oss möjligheten att vinna känns bra, säger Musovic.

– Jag hade en go känsla inför matchen: "Fan, vi ska inte hem ännu". Det snackas så mycket om USA, världsettan, men samtidigt kände vi att de har väldigt mycket press på sig. De är piskade att vinna, att de ska göra det bra, de gör det bra tycker jag, men någonstans lyckas vi med den tro vi har i truppen att vinna.

"Matchens spelare"

För USA, som tagit VM-guld i de två senaste världsmästerskapen, tog äventyret i Australien och Nya Zeeland slut redan i åttondelsfinalen.

Efteråt valde även USA att hylla Musovic.

– Hon var matchens spelare och gjorde många räddningar. Hon är en av huvudanledningarna, kanske den enda anledningen till resultatet i kväll. Jag ser ingen annan anledning till att vi åkte ur turneringen. Hon gjorde räddningar som inte andra målvakter kan göra, säger förbundskapten Vlatko Andonovski.

ANNONS
ANNONS