Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

André Myhrer och guldleendet.

Myhrer hyllar landslagets guldupplägg

De var på plats ovanligt tidigt och suddade bort jetlaggen på lyxhotell. Bakom den svenska OS-succén i slalom ligger 723 dagar av noggrann planering.

I Sotji kammade Sverige noll. Fyra år senare leder alpinchefen Tommy Eliasson Winter plötsligt världens bästa slalomlandslag.

Att allt har fallit på plats är inte en tillfällighet.

- Den första planeringen gjorde vi för 723 dagar sedan, om jag minns rätt. Och så har vi sakta men säkert förfinat den på vägen, säger han.

Lyxhotell

Några saker som alpinlandslaget har gjort annorlunda:

• Ett tänkt förläger i Italien ströks och man valde i stället att åka till Sydkorea extra tidigt för att få ordentligt med tid i OS-backarna.

• I stället för att åka direkt till OS-byn landade laget på lyxhotell i Incheon, utanför Seoul, för att vänja sig vid tidsomställningen.

- Vi brukar inte vara på plats så här tidigt. Vi kom den 11 februari och så körde vi den där uppladdningen i Incheon som vi tyckte var bra. Det handlade mycket om att sätta dem i ett "mode", kanske inte om att det var ett lyxhotell utan snarare att även förfina transfereringen in i en ny tidszon. Det gör skillnad att veta att man har gjort allting perfekt, säger Tommy Eliasson Winter.

Guldgossen själv håller med. För André Myhrer har upplägget varit perfekt.

- Det var skönt. Jag hade en jättebra resa över, fick träna lite grand och ta det lugnt, bo på fint hotell och äta bra mat. Jag har faktiskt haft ett kungaupplägg för att komma hit och kunna prestera på topp.

Panik hos andra

Att kunna prova på backarna i lugn och ro har också varit en stor trygghet, säger han.

- För min del var det viktigt. Dels fick jag börja köra lite slalom, och sedan fokusera på storslalom ett tag, och sedan några slalomdagar till. Det har varit en väl genomtänkt strategi och för min del har det varit väldigt bra.

Om inte förr så fick i alla fall Tommy Eliasson Winter häromdagen en aning om att den tidiga ankomsten till Pyeongchang var en fullträff.

- För två dagar sedan åkte "Krille" (Kristoffer Jakobsen) ifrån Pinturault, Feller och alla de här med åtta tiondelar. Och då blev det panik i de andra lägren. Där var den här killen som ingen hade sett någonsin, som på 30 sekunder åkte sju-åtta tiondelar snabbare. Så alla började byta skidor och pjäxor och grejer. Samtidigt kände vi oss ganska lugna eftersom vi hade hållit på ett tag.