Thomas Franzén och Alexandra Wiberg på Västra Götalands idrottsförbund hoppas på många besökare på idrottens dag.
Thomas Franzén och Alexandra Wiberg på Västra Götalands idrottsförbund hoppas på många besökare på idrottens dag. Bild: Christer Lindgren

Något för alla när idrotten bjuder in till sin egen dag

Kan kanelbullen ha en egen dag så ska förstås idrotten också ha en. På lördag är det dags att fira Sveriges största folkrörelse – och få den att utvecklas – med ett späckat program på Rimnersområdet i Uddevalla.

ANNONS
|

– Vi vill att evenemanget ska upplevas som en välkomnande plats – även för de som inte idrottat tidigare, säger Alexandra Wiberg, projektledare på Västra Götalands idrottsförbund (VGIF)/Sisu idrottsutbildarna.

Idrottens dag genomförs på 25 platser i landets 28 idrottsdistrikt, men är inte bundet till något särskilt datum. Dagen ingår också som en del i EU-projektet Europe sports week.

På lördag mellan kl 11-15 är det Idrottens dag på Rimnersområdet i Uddevalla
På lördag mellan kl 11-15 är det Idrottens dag på Rimnersområdet i Uddevalla Bild: ADAM WRAFTER

Idrott för alla hela livet är målet för den svenska idrottsrörelsen. För att lyckas med det finns stora utmaningar, men minst lika stora möjligheter. Idrottens dag blir en möjlighet för barn, unga och vuxna att helt gratis bekanta sig med idrotter, föreningar och ledare som man inte träffat tidigare.

ANNONS

– Det finns ju hur många föreningar som helst här i Uddevalla. Det här blir en dag för att prova på, för att inse hur mycket de har att erbjuda och för att uppleva rörelseglädjen – som inte har någon åldersgräns.

– Men det är också för att tänka på och prata om hur framtidens idrott ska se ut. Det är viktigt för svensk idrott att veta vad olika sorters utövare vill, säger Alexandra Wiberg.

Uddevalla har valts som årets plats för arrangemanget i Västra Götaland, som också är landets största idrottsdistrikt.

– Allt ser jättebra ut och vi verkar ha tur med vädret på lördag, säger Wiberg när hon och kollegan Thomas Franzén tar en titt på de delar Rimnersområdet som snart ska ställas i ordning lördagens aktiviteter med hjälp av elever på Uddevalla elitidrottsgymnasium.

17 lokala föreningar från olika idrotter kommer att stå för prova-på-evenemang. Dessutom kommer Riksidrottsförbundet med en rörelsebana med flera olika aktiviteter där besökarna får lära sig mer om träning och tävling – genom att röra på sig i specialdesignade motorikbanor.

– Den som provar minst åtta idrotter får också en gåva, berättar Alexandra Wiberg.

Enligt arrangörerna är det är aldrig för sent att börja eller att början om med idrott – eller att engagera sig som ledare.

ANNONS

– Det handlar inte minst om att vända trenden med att ungdomar lämnar idrotten i den yngre tonåren och att människor i allmänhet rör på sig för lite. Kan vi även tillsammans hitta nya och kanske skonsammare sätt att idrotta och tävla kommer idrotten också att kunna locka fler, säger Thomas Franzén, idrottskonsulent i VGIF.

Om lördagens aktivitet blir lyckad finns det en stor chans att något liknande kan dyka upp igen.

– Ja, kanske växla mellan vår och höst och få med fler föreningar, säger de.

ANNONS