Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

NHL-fritt gynnar Tre Kronor i OS

För fyra år sedan var han själv en av många NHL-stjärnor i Tre Kronor. När det nu är stopp för NHL-spelare hoppas målvakten Jhonas Enroth att det ska gynna Sverige i OS-ishockeyn.

Eftersom Tre Kronor tog silver i Sotji för fyra år sedan har Enroth siktet inställt på en ädlare medalj den här gången.

Den 30-årige Dynamo Minsk-spelaren – andremålvakt bakom Henrik Lundqvist för fyra år sedan – är den ende spelaren i herrlandslaget med OS-rutin.

Till Sotji kom Enroth & Co inflygande i chartrade lyxplan från Nordamerika två dagar innan turneringen började. Den här gången fick de nöja sig med att resa med reguljärflyg.

- Förra gången var det otroligt bra organiserat. Det var ju NHLPA (spelarfacket) som hade satt upp det, så det var toppklass på allt, säger han.

"Mer upphaussat"

TT: Vad tycker du om att NHL inte är med nu?

- Otroligt kul för min egen del, annars hade jag nog inte varit aktuell. Det vägde in när jag valde klubb i somras. Jag kände på mig att jag skulle ha en bra chans att komma med i OS om jag spelade bra i KHL, säger Enroth.

- Allt runt omkring är lite mer upphaussat när det är NHL-spelare och det är de bästa som möts. Men det har ju inte alltid varit NHL-spelare i OS, så jag tänker inte så mycket på det. Det är ändå OS och det är otroligt stort även om NHL-spelarna inte är med.

NHL valde att kliva av efter att ha varit med i fem raka turneringar, något som kan gynna Sverige. Framför allt är Kanada – som Sverige genrepar mot natten till måndagen i Incheon – försvagat. Kanadensarna vann OS-guld både 2010 och 2014.

Guld utan NHL-spelare

Senast OS spelades utan NHL-spelare blev det svenskt OS-guld, i Lillehammer 1994.

- Turneringen borde bli lite jämnare än senast, nu kan i stort sett alla lag vinna så det gäller att vara med från början. Det finns inga svagare nationer, utan alla är relativt jämna, tycker den rutinerade målvakten.

Enroth har en bra säsong bakom sig i Dynamo Minsk där han spelat hela 51 matcher och har en räddningsprocent på 92,4 i ett lag som inte går till slutspel. VM-guldmålvakten från 2013 fick inte spela alls i Sotji.

Den här gången är Viktor Fasth favorit till att bli etta, men det är jämnt bland målvakterna där Magnus Hellberg är med och konkurrerar.

- Det är kul och inspirerande att ha fått en större roll i klubblaget. Jag tycker jag har utvecklats lite till, det känns som jag är en bättre målvakt än för ett år sedan, tycker Enroth..

Förra säsongen var en motig historia för Jhonas Enroth som tvingades lämna Toronto – och till slut också Nordamerika. Men han vill gärna tillbaka till NHL.

- Mitt mål var att komma med i OS och sedan förhoppningsvis få en chans till där borta. Det är otroligt svårt, men vi får se vad som händer.