Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Stina Nilsson under lördagens sprint.

Nilsson överlägsen segrare i Tour-premiären

Stina Nilsson fick en perfekt start på Tour de Ski när hon vann fristilssprinten i Toblach totalt överlägset. Bakom henne blev Ida Ingemarsdotter tvåa. Den svenska succén firades – med flossdans.

Om nu inte dansen satt perfekt så var Stina Nilssons dag i Toblach ytterst nära perfektion.

Efter att ha varit trea i kvalet vann hon både kvartsfinalen och semifinalen på typiskt kontrollerat Stina-manér.

- Det kändes bra i alla heaten och jag är tacksam över att det gick så bra tekniskt, det var väldigt kul att åka i dag och jag hade väldigt bra skidor, säger Nilsson till TT.

Finalen utspelade sig på liknande sätt, och Stina Nilssons ryck – som gjorde att svenskan fick en lucka – höll hela vägen. Luckan växte och i mål var hon hela tre sekunder före Ida Ingemarsdotter som knep andraplatsen efter en spurtuppgörelse mellan resten av finalfältet.

- Det är en taktik som jag gillar att köra när jag har en bra dag. Jag har inte sett finalen än, men det kändes bra tekniskt, säger Nilsson, som laddat med träning på hemmaplan i Ramundberget.

Öppnar för längre tour?

Stina Nilsson har sagt att hon inte planerar att köra hela Tour de Ski. Men frågan är om det förändrats efter den strålande starten.

- Det är många som frågar och jag säger samma sak till alla; jag njuter av dagen, sen får vi se. Jag följer min magkänsla och vill ta dag för dag, säger hon – också det på typiskt Stina-sätt.

Nilssons seger var hennes andra raka sprintseger i världscupen efter att hon för två veckor sedan fick kliva upp överst på pallen i Davos.

Sömskar femma

Förutom Nilsson och Ida Ingemarsdotter tog sig även Linn Sömskar, tvåa i kvalet, vidare till kvartsfinal och därefter även hela vägen till final. En final som på damsidan helt saknade norskor – efter att Heidi Weng inte ens gått vidare från kvalet och Ingvild Flugstad Østberg slagits ut i kvartsfinalen.

I stället var det amerikanskan Jessica Diggins som knep den sista pallplatsen, tätt bakom Ingemarsdotter. Sömskar blev femma.

Sveriges damtrupp i Tour de Ski är kraftigt decimerad. Bland de som valt att inte köra finns bland andra Charlotte Kalla, Ebba Andersson och Hanna Falk.