Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Stina Nilsson. Arkivbild.

Nilssons plan – ska avbryta Tour de Ski

Stina Nilsson kommer överraskande att stå på startlinjen när Tour de Ski startar under lördagen. Men hon kommer inte att slutföra den.

Stina Nilsson hade inför säsongen bestämt sig för att, precis som under fjolårets lyckade OS-säsong, nobba årets Tour de Ski.

Men med VM runt hörnet har 25-åringen ändrat sig och den här gången kommer hon precis som för två år sedan att stå på start när touren inleds med en sprint i italienska Toblach.

- Det var magkänslan, det kändes som något som jag ville göra. Jag satte mig ner med Rikard (Grip, landslagschef) och tränarna och kände att det skulle vara bra om det funkade med förberedelserna inför VM och det gjorde det. Därför är jag här, säger Nilsson till TT.

Andra väljer att nobba

Flera andra stjärnor väljer däremot att nobba Tour de Ski. Norska dominanten Therese Johaug kommer inte till start och i svenska laget saknas toppåkare som Charlotte Kalla, Ebba Andersson och Hanna Falk.

Stina Nilssons fokus är på annat än att touren inte lockar de stora namnen.

- Det är ingenting jag märker. Jag är här för min egen skull och jag tycker att vi har ett bra gäng här. Jag tänker inte så mycket på det, säger hon.

Två av de tre första deltävlingarna i Tour de Ski avgörs i Nilssons specialdistans sprint. Hon avslutar den sedan med 10 kilometer klassiskt i Oberstdorf – en distans hon satsar på inför VM där 2021 och därför gärna vill testa – i stället för den klassiska klättringen uppför slalombacken Alpe Cermis i Val di Fiemme.

- Jag kommer inte att gå hela touren. Jag kommer att gå de första fyra. Det är bra att få köra lite snabbare tävlingar, säger hon.

Att köra hela touren funkar inte med hennes uppladdning inför stundande VM i Seefeld som avgörs 19 februari till 3 mars.

- Jag vill ha dagar på hemmaplan. Under touren ska jag ta lopp för lopp och hoppas på bra tävlingar med bra känslor i kroppen. Det jag jobbar med på hemmaplan vill jag få över i kroppen under tävling, säger Nilsson.

Halfvarsson laddad

För den svenske stjärnan på herrsidan, Calle Halfvarsson, har touren redan tidigt under planeringen varit en höjdpunkt under säsongen.

- Jag är laddad över att tävla igen. Det ska bli kul att komma i gång efter att vi haft lite julledighet. Ett av målen i vinter är att åka bra på touren.

För hans del har tävlingen inte så mycket med VM-uppladdningen att göra.

- Jag vill åka bra på touren så det är viktigt på det viset, men det har inte riktigt något med VM att göra. I min plan finns ett träningsupplägg efter touren och även om det går upp eller ner här är det bara att lita på det, säger han.