Nordamerikanerna som håller LSK-nollan

Två matcher i division 1 för Ljungskile. Två segrar och inte ett enda insläppt mål. Mycket tack vare två trygga nordamerikaner som nyligen kom till klubben.

ANNONS
|

På övergångsfönstrets sista dag presenterade Ljungskile två förstärkningar. En storstadsgrabb från Kanada och en amerikan som gillar naturen. Tillsammans har Roger Thompson och Zac Lubin varit en del av LSK:s starka försvar under säsongsinledningen.

Under seriens första 180 minuter har de hållit nollan intakt.

– 360 minuter om vi ska räkna in de sista fyra matcherna, säger Glenn Ståhl och tänker på segrarna mot FC Trollhättan och Qviding.

Roger Thompson har spelat på Skarsjövallen förut, men då som motståndare och i en match som LSK-supportrarna helst vill glömma. Ljungskile mötte Trelleborg i superettans sista omgång och förlusten innebar att LSK föll ur serien. I TFF hoppade den kanadensiske mittbacken in i slutet.

ANNONS

När Ljungskile sökte en ersättare till utlånade Peter Mandic fann man 25-årige Thompson som fanns i Sverige med goda referenser.

Amerikanske målvakten Zachary Lubin är 27 år och presenterade sig på bästa sätt redan i premiären då han räddade en straff och därmed segern mot Utsikten. En succéstart för de nya nordamerikanerna som lärt känna varandra på kort tid. Inte så konstigt kanske då de dessutom bodde ihop under den första tiden i LSK.

– Skönt att ha någon som är i samma situation. Han är en "good guy" och en riktigt bra målvakt, perfekt att ha honom i närheten, säger Roger Thompson om Zac Lubin.

Thompson, som nu flyttat till en egen lägenhet i Uddevalla, har tidigare i karriären spelat för finländska IFK Mariehamn som då kvalade till Europa league. Från början är han från mångmiljonstaden Toronto och det är givetvis stora kontraster till Ljungskile med ett par tusen invånare. Zac Lubin, som bor i Ljungskile och uppskattar lugnet, är ursprungligen från en liten stad i Montana.

– Jag har hört mycket gott om Ljungskile och naturen, det är vackert nära vattnet och här finns mycket att upptäcka. Sedan jag lämnade IFK Luleå (2014) har jag velat komma tillbaka till Europa. Jag älskar att spela fotboll men det är också ett sätt att upptäcka världen, det finns inte så många yrken där man får chansen att resa och uppleva olika kulturer och länder som inom fotbollen, säger Zac Lubin.

ANNONS

När nordamerikanerna klev in på planen blev det en omedelbar framgång. Med två segrar och lika många nollor har laget gott självförtroende inför helgens match mot Karlskrona.

– Det är inte bara jag och Zac som har gjort det bra. Hela backlinjen har erfarenhet från superettan och jag har ett mål att hålla nollan åtta-nio gånger på de första 14 matcherna. Det ska vi kunna klara av med en bra laginsats, säger Roger Thompson som har ett korttidskontrakt med LSK fram till sommaruppehållet.

– Jag kanske stannar kvar. Vi vill till superettan och jag ska hjälpa till med det. Mitt mål är att spela så högt upp som möjligt och om något dyker upp så kanske jag tar chansen och flyttar någon annanstans.

Även Lubin skrev på ett korttidskontrakt, något som han är positiv till att förlänga.

– Mitt första mål är att hjälpa laget till segrar. Det har startat bra och jag har tagit startplatsen i målet, förhoppningsvis kan jag fortsätta prestera så att klubben vill behålla mig och vi kan satsa på uppflyttning till hösten. Jag vill förbättra mig varje dag och det driver mig framåt.

Glenn Ståhl är också positiv till förlängningar med de båda nordamerikanerna.

– Det är tidigt att säga efter bara två matcher och vi ska spela 14 omgångar under våren, men fortsätter de utvecklingen och det finns vilja och möjligheter ser jag gärna att de stannar säsongen ut, säger tränaren.

ANNONS
ANNONS