Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Norrköping Dolphins är svenska mästare i basket på herrsidan 2018. Detta efter 76–71 i den avgörande, sjunde, SM-finalen borta mot Luleå.

Norrköping bröt sviten och tog SM-guldet

När sviten av hemmasegrar i finalserien föll – då föll också Luleå från mästartronen. Därmed är Norrköping Dolphins första SM-guld sedan 2012 ett faktum.

Det blev en game seven.

Efter Norrköping Dolphins oväntade och smått heroiska vändning i det sjätte mötet lagen emellan i onsdags stod det klart att det var 3–3 i matcher i SM-finalserien – och att allt skulle avgöras i Luleå.

Det var dock också 3–3 i hemmasegrar, vilket innebar att det faktum att den sjunde och avgörande matchen skulle spelas i Luleå kändes ganska viktigt på förhand.

Och Norrköping visste vilken svår utmaning som faktiskt väntade.

- Vi är fantastiska vinnare. Vi kommer att fira som vinnare oavsett hur det går i Luleå. Jag vore bara en bortskämd snorunge om jag krävde något mer, sade Dolphinscoachen Adnan Chuk efter den sjätte finalmatchen i onsdags.

Finalnerver?

Därför var frågan man fick ställa sig både efter den första och den andra quartern i Luleå huruvida hemmalaget plötsligt hade börjat känna av ett allt för betungande favorittryck?

För Norrköping spelade till synes utan press – och spelade bra. Samtidigt som hemmalaget fick ring ut på det mesta det försökte så lyckades Norrköping med det mesta.

Bland annat med elva raka poäng upp till ledning med 33–17 en bit in i andra quartern.

Vid halvtid stod det 39–26.

Luleå skulle dock komma tillbaka.

Inför den sista quartern hade avståndet ätits upp till att det bara skiljde fyra poäng.

Med halva slutquartern passerad – två.

Men en lång tvåa av Johnell Smith, en defensiv retur av densamme och en vacker soloräd av Gerry Blakes följde i den ordningen, och Norrköping kopplade greppet igen.

De såg ut att vackla igen, flera gånger, men det höll hela vägen.

"Bara mållös"

Luleå orkade inte försvara sin hemmaborg en sista gång.

- Det kan ha varit nerverna. Det kan också ha varit lite bagage från förra matchen som satt i bakhuvudet. Det kan finnas massa faktorer, säger Luleåcoachen Peter Öqvist i tv-intervjun efter matchen och fortsätter:

- Men vem vet? Vem vet...

Och ja, vem kunde veta att ett Norrköping, som i halvtidspausen i sjätte finalen var helt dränerat, energilöst och uträknat, två dagar senare skulle stå i en baskethall i Luleå iförda guldhattar.

- Just nu är jag bara mållös och stolt över hur vi presterar i den här matchserien, säger Joakim Kjellbom, 39, till Aftonbladet efter att skrällen blivit ett faktum.

Veteranfyrtornet (som blev bästa poängplockare i match sju med sina 18 poäng) har vunnit SM-guld med Dolphins två gånger tidigare (2010 och 2012). Men det här var något alldeles extra. Med skadorna på Abdou Medjedoub och Jonathan Dubas under säsongen så såg det mörkt ut efter grundserien.

- Vi hade inte ens varit favoriter mot Luleå om vi haft fullt lag. Det hade varit lätt att kasta in handduken där, men vi fortsätter och sliter. Vi trodde på det. Vi visste att de här grabbarna aldrig ger upp. Vi visste att de skulle kämpa hela vägen, säger Kjellbom.