Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gerry Blakes och hans Norrköping gav aldrig upp. Det gav dem en tredje resa till Luleå för en sjunde och avgörande SM-final i basket.

Norrköping vägrade kapitulera i hemmaborgen

Ett slutkört Norrköping hittade en sparlåga till slut. En sparlåga som via en upphämtning, två rundor förlängning och till slut en seger med 95–90 – ledde hela vägen till en sjunde och avgörande SM-final i Luleå.

Den kvicke amerikanen symboliserade till stor del den oväntade, enorma och matchavgörande förlängning som Norrköping gick igenom för att mirakulöst ta SM-finalserien i basket till en sjunde och avgörande match i Luleå.

Slarvig, feltajmad och ineffektiv i en halv match. Raka motsatsen när han ledde sitt Norrköping i den sjätte (!) perioden av en helt osannolik sjätte SM-final.

- Vi fortsatte bara att kämpa. Det är det vi gjort hela säsongen. Det här är vi, säger Blakes, sittandes på planen med 26 poäng på det personliga kontot, samtidigt som en hel arena applåderar.

En timme tidigare var det desto tystare, när allt tydde på att den hemmaorangea ammunitionen ha tagit slut efter två avklarade hemmaplansförsvar och tre misslyckade räder till Luleå.

Gästande Luleå däremot hade gjort precis så mycket som krävdes, och hade med 41–27 i halvtid redan nio fingrar på den där andra raka SM-bucklan som stod och väntade.

Stred mot logikens lagar

När matchen återupptogs hade dock någonting hänt.

TT: Vad sa ni till varandra i pausen?

- Det var många som var irriterade på hur vi kom ut och hur vi presterade. Vi kände att vi måste avsluta på ett värdigt sätt, säger Joakim Kjellbom, som när allt var över, på sedvanligt maner, hade plockat 18 defensiva returer.

De gjorde det – men Luleå svarade igen. Och med en halvminut kvar av tredje quartern skiljde 17 poäng och guldet kändes ännu mer säkrat. En halvminut senare skiljde åtta.

Vid full tid skiljde inte en enda.

Det stred egentligen mot all logik. Lika ologiskt som att man även i den första förlängningsquartern vände för att få till ännu en, efter att Luleå bland annat missat helt ostörda layups och Norrköping bränt frikast. Fortsatt likaläge – med andra ord.

När det därmed skulle spelas ytterligare fem minuter så bestämde alla logikens gudar sig för att ge upp, gå hem, och låta det som tidigare verkat vara en omöjlighet ske.

Nämligen en Norrköpingsseger med 95–90 – och en avgörande, sjunde, SM-final i Luleå.

"Vore en bortskämd snorunge"

- Det här är inte mänskligt, det vi gör i dag. De (laget) slutar aldrig förvåna mig. I 15 år har jag spelat elitbasket och sedan coachat. Jag har aldrig upplevt sådan här karaktär. De här människorna är gjorda av stål, säger en nästan rörd Adnan Chuk, Dolphinscoach på presskonferensen efter matchen.

- Vi är fantastiska vinnare. Vi kommer att fira som vinnare oavsett hur det går i Luleå. Jag vore bara en bortskämd snorunge om jag krävde något mer.

Luleåcoachen Peter Öqvist var också glad på ett sätt. Inte för det han kallade en "mental kollaps" i slutet av tredje quartern. Inte för att logikens gudar hade övergivit dem.

- Jag gratulerar alla till en fantastisk sjunde final. Det blir roligt, säger Öqvist och fortsätter:

- Det vi kommer att behöva göra nu är att studsa tillbaka mentalt. Det är den stora grejen för oss nu. Sedan är det bara att ladda om och så blåser vi av en sjunde avgörande och får en fantastisk basketkväll.