Norske skidskytten Vetle Sjåstad Christiansen. Arkivbild.
Norske skidskytten Vetle Sjåstad Christiansen. Arkivbild. Bild: Javad Parsa/NTB/TT

Norsk avundsjuka på Sverige: Har lite att lära

Norge tog bussen och kom som bäst sexa i världscuppremiären i skidskytte. Sverige chartrade ett plan och både vann och kom femma.
– Det är fint att höra att det satsas pengar på att optimera förberedelserna, där har vi norrmän kanske lite att lära, säger Vetle Sjåstad Christiansen.

ANNONS

Att det blev chartrat flyg från Östersund, där de flesta skidskyttar bor, i stället för reguljärflyg till Joensuu i östra Finland handlar om en stor tidsbesparing.

– Det har vi gjort de sista åren, och det är på grund av logistiken. Det tar annars en hel dag att ta sig hit från Östersund, nu är vi här på två timmar, säger landslagstränaren Johannes Lukas.

Logistikproblem

Norrmannen Vetle Sjåstad Christiansen, sjua i tisdagens premiärtävling, verkar avundsjuk på svenskarna. Norrmännen flög till Helsingfors och tog sedan bussen, en resa på fem timmar. Att det blev buss och inte flyg hela vägen hade också med logistiken att göra.

ANNONS

– Det är svårt att hinna få med sig bagaget i mellanlandningen och vi vågade inte chansa och sen stå utan pjäxor. När vi var här för två år sedan hade jag inga pjäxor till träningsdagen utan fick låna ett par. Jag har storlek 47 och fick gå runt träningsdagen med ett par 44:or, säger han.

– Sverige tog charterflyg. Det är fint att höra att det satsas tid och pengar och energi på att optimera förberedelserna, där har vi norrmän kanske lite att lära.

"Vallabussen top notch"

När segraren Martin Ponsiluoma får höra vad Christiansen sagt skrattar han:

– Jag tror att de (norrmännen) är lite avundsjuka på vallabussen också som riktigt "top notch". Vi ska vara väldigt glada för de prioriteringar som förbundet gör, säger han.

Vallabussen är framtagen för att ge bästa möjliga arbetsklimat för vallateamet och sänka utsläpp och minska bränsleförbrukning.

– Det handlar om hållbarhet, mindre energibelastning och bättre filtration, säger landslagstränaren Johannes Lukas.

Sebastian Samuelsson kom femma i distansloppet i Kontiolax i Finland.

ANNONS