Martin Johnsrud Sundby.
Martin Johnsrud Sundby.

Norsk skidstjärna fast för doping

Den norske skidstjärnan Martin Johnsrud Sundby har åkt fast för dopning. Han stängs av i två månaders tid för att ha tagit en otillåten astmamedicin. Det uppger det norska skidförbundet på sin hemsida.

ANNONS
|

31-årige Martin Johnsrud Sundbyär en av skidsportens största stjärnor. Nu meddelas att stjärnan har testats positivt för doping och att han stängs av i två månader. Beskedet kom på detnorska skidförbundets hemsidapå onsdagen.

”Idrottens skiljedomstol CAS har beslutat att Martin Johnsrud Sundby har brutit mot Wadas regler för bruk av astmamedicinen Ventoline. Norska skidförbundet tar fullt ansvar i frågan eftersom den tillhörande inte trodde att det var nödvändigt att ansöka om medicinskt undantag för att använda medicinen”skriver förbundet, och tillägger att de tar på sig ansvaret för det inträffade.

Det var säsongen2014/2015 somSundby ska ha fastnat i ett test.Hanfrikändes då av internationella skidförbundet (FIS) i september 2015.

ANNONS

Beslutet har nuändrats, vilket innebär attstjärnanfråntastotalsegern i 2015-års världscupen ochTour de Ski.De segrarna tillfaller i stället Dario Cologna (världscupen) och Petter Northug (Tour de Ski).

Johnsrud Sundby stängs avmellan den 11 julioch den 11 september. Årets skidsäsong ska alltså inte påverkas.

ANNONS