Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Martin Johnsrud Sundby.

Norsk skidstjärna fast för doping

Den norske skidstjärnan Martin Johnsrud Sundby har åkt fast för dopning. Han stängs av i två månaders tid för att ha tagit en otillåten astmamedicin. Det uppger det norska skidförbundet på sin hemsida.

31-årige Martin Johnsrud Sundby är en av skidsportens största stjärnor. Nu meddelas att stjärnan har testats positivt för doping och att han stängs av i två månader. Beskedet kom på det norska skidförbundets hemsida på onsdagen.

”Idrottens skiljedomstol CAS har beslutat att Martin Johnsrud Sundby har brutit mot Wadas regler för bruk av astmamedicinen Ventoline. Norska skidförbundet tar fullt ansvar i frågan eftersom den tillhörande inte trodde att det var nödvändigt att ansöka om medicinskt undantag för att använda medicinen” skriver förbundet, och tillägger att de tar på sig ansvaret för det inträffade.

Det var säsongen 2014/2015 som Sundby ska ha fastnat i ett test. Han frikändes då av internationella skidförbundet (FIS) i september 2015.

Beslutet har nu ändrats, vilket innebär att stjärnan fråntas totalsegern i 2015-års världscupen och Tour de Ski. De segrarna tillfaller i stället Dario Cologna (världscupen) och Petter Northug (Tour de Ski).

Johnsrud Sundby stängs av mellan den 11 juli och den 11 september. Årets skidsäsong ska alltså inte påverkas.