Kristine Stavaas Skistad knäckte svenskorna i sprintfinalen.
Kristine Stavaas Skistad knäckte svenskorna i sprintfinalen. Bild: Laurent Gillieron/AP/TT

Norskan knäckte svenskorna: "Finns inget bättre"

Fyra svenskor i sprintfinal, men det blev norsk seger i form av Kristine Stavaas Skistad i franska Les Rousses.
Emma Ribom tog hand om andraplatsen och Maja Dahlqvist blev trea.
VM-jagande Linn Svahn blev fyra samtidigt som Moa Lundgren har gett upp hoppet om en VM-plats.

ANNONS
|

Jonna Sundling åkte överraskande ut redan i semifinal. Men det var likväl ett starkt svenskt startfält där Emma Ribom, Maja Dahlqvist, Linn Svahn och Johanna Hagström utgjorde den blågula finalkvartetten.

Men trots det blev det norsk seger. Kristine Stavaas Skistad var snabbast i starten och behöll ledningen hela vägen in i mål för sin första världscupseger.

– Det har varit en bra dag. Det finns inget bättre än att slå svenskorna, det är det man tränar för. Jag har sett svenskorna dominera i många år så det var härligt att sätta dem lite på plats i dag. säger Skistad till Aftonbladet.

ANNONS

"Lite nybörjarmisstag"

Emma Ribom gjorde ett tappert försök på upploppet men blev tvåa. Maja Dahlqvist tog hand om tredjeplatsen, Linn Svahn blev fyra och Johanna Hagström sexa.

– Det är lite nybörjarmisstag. Jag var mer nöjd förra veckan när jag blev femma. I dag hade jag smak på mer men det är ändå ett hack bättre än förra helgen men jag klättrar uppåt, säger Svahn, som nyligen gjorde comeback från sin segdragna axelskada, till Viaplay.

Helgens världscuptävlingar är de sista innan den slutgiltiga truppen till VM i Planica tas ut på tisdag. Två åkare som jagar en plats är Svahn och Moa Lundgren.

Gett upp VM

För Lundgren blev det en tung eftermiddag då hon åkte ut redan i kvartsfinalen, och efteråt berättade hon att hon har gett upp hoppet om VM.

– Det blir inget VM och det känns bara skittråkigt. Jag blir ledsen och kan inte hålla tillbaka känslorna. Jag är stolt över vad jag har gjort och det kommer fler lopp efter VM. Så det finns roliga saker kvar även om det inte känns så just nu, säger hon till Aftonbladet.

Ebba Anderssons dag tog slut redan i prologen. Andersson hamnade på en snöplig 31:a plats och missade därmed avancemang med en placering. Även amerikanskan Jessie Diggins, som blev 35:a, missade att ta sig vidare.

ANNONS

Fakta: VM-klara svenskar

Damer: Ebba Andersson, Maja Dahlqvist, Johanna Hagström, Moa Ilar, Frida Karlsson, Emma Ribom, Jonna Sundling.

Herrar: Edvin Anger, Calle Halfvarsson, William Poromaa

ANNONS