Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Målvakten Mikael Appelgren blir en viktig spelare för Sverige som inleder handbolls-VM med att möta Egypten i Köpenhamn på fredagskvällen. Bild: MATHIAS BERGELD

Nu kliver "Äpplet" in i VM-premiärens rampljus

Träningsmatcherna är spelade. Taktiken har finslipats. Nu faller allt ljus på Sverige som går in i handbolls-VM med höga förväntningar på sig.
– Efter EM-silvret tror folk på oss, säger Mikael Appelgren.

På torsdagskvällen startar handbolls-VM när värdnationerna Tyskland och Danmark går in i turneringen. För svensk del är det fredag som är premiärdagen och då ställs Blågult mot Egypten i Köpenhamn.

I ett starkt Sverige är målvakten Mikael Appelgren en av nyckelspelarna. "Äpplet" har hunnit bli 29 år och räknas som en av världens bästa mellan stolparna.

"Formen är stigande"

Den tidigare Kroppsspelaren kommer till VM med ett gott självförtroende.

– Vi har spelat två träningsmatcher där jag har kunnat rädda bollen ett par gånger. Jag har inga större skavanker och formen är stigande och god, säger Mikael Appelgren från matcharenan dit Sverige kom på torsdagen.

Sverige gjorde sin första träning i den danska huvudstaden dagen före första matchen.

Efter förra årets EM-silver i Kroatien finns det större förväntningar på det svenska landslaget. Tillsammans med de andra toppseedade nationerna (Frankrike, Spanien, Danmark) pratas det nu om goda medaljchanser för Kristján Andréssons lag.

"Försöker att vara realistiska"

Stora delar av media och handbollspubliken ser Sverige som en tänkbar guldmedaljör om drygt två veckor. De ökade förväntningarna har inte undgått Mikael Appelgren.

– Så är det absolut. Efter EM-silvret tror folk på oss men vi försöker att vara realistiska och vet hur det är med små marginaler. Vi ska lyckas i de viktigaste matcherna och det börjar med att vinna den första, säger landslagsmålvakten och minns förra årets EM-start där Sverige förlorade mot Island.

– Förhoppningsvis har vi lärt oss något av det och tar två poäng mot Egypten, men det är ingen självklarhet som många haussar upp oss till. Jag försöker att ta in våra egna förväntningar och sedan får experterna och media tro på oss men vi ska hålla det åt sidan för att vara här och nu.

Vilka förväntningar har ni inom laget?

– Att komma upp på den nivån som vi har spelat på i många matcher. Självklart att vinna så många matcher som möjligt men att fokusera på den första och sedan ta det därifrån.

Tror på starkt stöd

Under torsdagen märktes det ingen VM-puls i Köpenhamn men när matcherna drar igång tar sig tusentals svenska supportrar över bron för att stödja Sverige i gruppspelets första runda.

Arrangörerna har lagt Sveriges fem första matcher sist under varje speldag (20.30) för att kunna locka fler till Royal arena.

– Jag hoppas att det kommer många svenska fans och kollar på matcherna. Vi spelare tycker att det är fantastiskt om det blir en folkfest runt om och så att vi känner stödet. Arrangörerna har lagt det smart logistiskt sett för att fylla arenan och jag hoppas på en "gul vägg" eller en "gul cirkel" runt hela arenan. Jag tror att vi får ett fantastiskt stöd, säger Mikael Appelgren.

Fakta: Sveriges VM

VM spelas med 24 lag i fyra grupper. Det inledande gruppspelet spelas i fem omgångar där de tre bästa länderna går vidare till mellanrundan.

Sveriges matcher i grupp D:

Fredag 11/1, 20.30: Egypten

Söndag 13/1, 20.30: Argentina

Måndag 14/1, 20.30: Angola

Onsdag 16/1, 20.30: Qatar

Torsdag 17/1, 20.30: Ungern

I mellanrundan spelas ytterligare tre matcher och i de nya sexlagsgrupperna går de två bästa nationerna till semifinal.