Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/5

Nu kliver "klassens pajas" in i hockey-VM

John Klingberg förstärker Tre Kronor som en storstjärna från NHL. Samtidigt berättar Björn Liljander från Uddevalla om en omtänksam gjädjespridare.

En efter en har NHL-stjärnorna spetsat till Tre Kronors VM-trupp. En av de sista att anlända var backen John Klingberg, till vardags i Dallas stars.

Innan Klingberg gjorde resan till den nordamerikanska ligan så spelade han i Frölunda Indians. Där hade han bland andra Uddevallabördige Björn Liljander som tränare i juniorlaget.

"Vågar saker"

Liljander berättar om en speciell lirare – både på och utanför isen.

– En fantastisk människa och glädjespridare. Han är klassens pajas som skämtar och bjuder på sig själv. Jag skulle säga att han är obekymrad både på och utanför isen vilket gör att han vågar saker som ingen annan gör. Han blir inte ängslig och spelar säkert efter ett misstag utan testar igen, säger Liljander som är Frölundas assisterande sportchef.

Frölundas assisterande sportchef, Björn Liljander. Bild: PELLE BÖRJESSON

Klingberg var i Frölunda under gymnasieåldern. Då jobbade Björn Liljander både på hockeygymnasiet och hos Frölunda som U-lagstränare. Spelaren och tränaren har en bra relation och håller kontakten fortfarande.

"Brukar vinna i Globen"

När Frölunda vann SM-guld nyligen – efter seger borta mot Djurgården i den sista matchen – var ett av de första grattismeddelandena i Liljanders telefon från andra sidan Atlanten.

– Jag svarade att vi brukar vinna finaler i Globen, för det gjorde vi tillsammans med J18-laget 2011. Det är en bra tradition, minns han med stor glädje.

En ung John Klingberg bytte Frölunda mot Jokerit och senare Skellefteå innan han var tillbaka i Scandinavium till säsongen 2013-2014. Efter det gick flytten till Dallas där han i dag är en av lagets viktigaste spelare. 259 poäng på 367 NHL-matcher är en stark skörd för en back.

– John är en superstar i Dallas men att han hörde av sig säger mycket om honom som person, tycker Björn Liljander.