Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Några av fotbollsvärldens mest lovande spelare kan dyka upp i Bohuslän kommande sommar och arrangörerna hoppas på en publikfest. Bild: SIMON HASTEGÅRD
Några av fotbollsvärldens mest lovande spelare kan dyka upp i Bohuslän kommande sommar och arrangörerna hoppas på en publikfest. Bild: SIMON HASTEGÅRD

Ny chans för Blomqvist när stor landslagsturnering förläggs till Bohuslän

Sommarens Nordisk flickturnering blev en stor succé för Bohusläns fotbollförbund. Nu anlitas Bohuslän ännu en gång som värd för landslagsspel.

Genom åren har Bohusläns fotbollförbund (BFF) fått förtroendet att arrangera ett antal landskamper. Senast i somras var det åtta F16-landslag i Nordisk flick. Kommande sommar blir turneringen om inte lagmässigt större så i alla fall mer prestigeladdad.

– Det kommer spelare med erfarenhet från de bästa ligorna och Champions leaguespel. Det blir det största vi kan få, säger Lars Hansson, kanslichef på BFF.

I början av juni kommer nämligen en landslagsturnering för U23-damer att spelas i Bohuslän med Uddevalla som huvudort. Nivån skäms inte för sig. Bland de inbjudna lagen märks bland annat USA, Kina, England, Mexiko, Frankrike och Norge.

– 12 nationer har bjudits in och åtta kommer att delta. Det innebär att tolv matcher ska spridas i distriktet under tre gemensamma speldagar, berättar Lars Hansson.

"Det bästa Bohuslän kan få i turneringsväg"

Uppdraget att arrangera turneringen kommer från Svenska fotbollförbundet där Jörgen Larsson är arrangemangschef.

– Bohuslän är ju ett litet engagerat och erfaret distrikt som både kan och vill vilket är den bästa kombinationen. Det finns också utmärkta faciliteter avseende boende, planer och närhet till allt. Vi vill ju gärna sprida arrangemangen, men Bohuslän är i det här fallet – och under den tiden på året – svårslaget. Det blir ju också ett nästa steg och det bästa Bohuslän kan få i turneringsväg.

Sverige går också i täten för att höja statusen för U23 – där bland annat Rebecka Blomqvist gjort flera landskamper – som ännu inte har några internationella mästerskap.

Nu hoppas man kunna påverka det internationella förbundet Fifa och det europeiska Uefa i den riktningen.

– Det är rimligt att det blir mästerskap även för den nivån. Många hakar också på nu och därför finns det ett stort intresse för den här turneringen bland de allra bästa nationerna, säger Jörgen Larsson.

Oväntade chansen för Blomqvist

För allsvenska målsprutan Rebecka Blomqvist, fostrad i IK Rössö och nu spelande för Göteborgs FC, öppnar beskedet för en oväntad möjlighet. Blomqvist, som 2020 gör sitt sista år i U23, kan då få spela flera landskamper på hemmaplan.

– Wow, det hade ju varit jättekul. När jag fick spela U20-landskamp på Rimnersvallen för några år sedan tänke jag: "Jaha, det här var nog enda gången jag spelade en landskamp här", säger hon.

Att hoppas på U23-spel känns förstås lite kluvet. Efter A-debuten och en plats på bänken i de två senaste EM-kvalmatcherna blev det ingen plats i träningsmötet med världsmästarnationen USA i november.

– Mitt mål är ju att spela i A-landslaget. Nu blir det ju U23 i Spanien istället om några veckor och det blir bra matcher det också. Hade det blivit spel med U23 i juni hade det ju bara varit positivt.

Ännu återstår några dagar innan deltagarlistan är komplett, men i BFF är arbetet sedan en tid igång med bokningar och planeringsarbete. För rutinerade evenemangsarrangören Lars Hansson blir det ännu ett stort arrangemang – och det sista som chef för BFF. Inom kort börjar rekryteringsarbetet med att hitta hans ersättare.

– Turneringen blir ett bra tillfälle att lämna över, konstaterar han.