Broc Little (41) sänkte HV71 med två mål. Arkivbild.
Broc Little (41) sänkte HV71 med två mål. Arkivbild. Bild: Pär Bäckström/TT

Ny förlust för HV71 – allt närmare kval

HV71 ser allt mer ut som ett kvallag.
Tre insläppta mål i andra perioden i rivalmötet borta mot Linköping fällde Jönköpingslaget som föll med 1–4.
– Vi ska se till att HV71 spelar i SHL nästa säsong, säger forwarden Oscar Fisker Mølgaard.

ANNONS

Det var något av sista chansen för HV71 efter förlusten i ångestmötet mot Modo i torsdags. En förlust som innebar att Jönköpingslaget har nio poäng upp till fast mark från sin kvalplats.

Det började bra för HV71 som tog ledningen i en het första period inför en fullsatt arena, 8 190 åskådare, genom Oliwer Kaski.

Men allt rasade i andra perioden. Då gjorde Linköping tre mål – två av dem genom veteranen Broc Little som blev tvåmålsskytt även i torsdags. Linköping gjorde två av målen i numerärt överläge.

– Det är utvisningarna som straffar oss, säger forwarden Isac Brännström till TV4 Play.

ANNONS

"Ger inte upp"

I den tredje perioden fastställde Patrick Russell 4–1.

– Vi kommer inte att ge upp, vi ska försöka vinna varje match och se till att HV71 spelar i SHL nästa säsong, säger Oscar Fisker Mølgaard till TV4 Play.

Efter ytterligare en förlust, den åttonde raka på bortaplan, väntar med all sannolikhet ett nervigt kval mot jumbon och Smålandskollegan Oskarshamn, som sedan lång tid kunnat ställa in sig på kvalet.

Senast HV71 spelade negativt kval i SHL, våren 2021, blev det degradering till hockeyallsvenskan – och en skadeglad Linköpingsklack skanderade i slutet av matchen att "HV ska till allsvenskan igen".

Ytterligare salt på såren var att rutinerade backen och lagkaptenen Anton Strålman fick utgå från matchen.

Poängkungen förlänger

För Linköping var segern välkommen efter tre raka förluster. Laget slåss om en topp 6-plats – vilket ger en direktplats i SM-kvartsfinalerna. LHC ligger efter segern femma.

Precis före nedsläpp meddelades också att poängkungen Ty Rattie förlängt sitt kontrakt över nästa säsong. Det har spekulerats i att han skulle lämna för spel i Schweiz, men han har också plockat bort klausulen som innebar att han kunde bryta kontraktet för spel i alplandet.

ANNONS