Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Calle Halfvarsson kom tillbaka efter misslyckandet i sprinten och blev trea på 15 kilometer klassiskt i finländska Ruka.

"Ny" Halfvarsson kämpade sig till pallen

Den dåliga starten hade kanske knäckt Calle Halfvarsson förr. Nu bet han ihop. Det räckte till en tredjeplats på 15 kilometer klassiskt i Ruka.

Pallplatsen i världscupsäsongens första distanslopp betyder mycket för Calle Halfvarsson. Dels för att det är den VM-distansen som hela hans säsong fokuserar mot, dels för att den visar att han håller på att jaga bort sina mentala spöken.

Halfvarsson inledde söndagens lopp långsamt, precis enligt plan då han tidigare haft för vana att starta lite för skyndsamt. Men det gick för långsamt.

- Riktigt så här långsamt kan jag inte öppna om jag ska vara med och slåss om någon seger på VM, säger Calle Halfvarsson.

Gav inte upp

Men tidigare säsonger hade han kanske i princip gett upp efter en sådan inledning. Den här vintern ska bli annorlunda, hoppas han.

- Det är väldigt viktigt, det har varit för mycket sådant tidigare, att jag har brytt mig lite för mycket om vad som händer runtomkring. Och så fort det blir en liten motgång så blir det lätt att jag skiter i det, att jag blir förbannad. Det försöker jag jobba med. Som i dag till exempel, säger Calle Halfvarsson.

- Mitt tidigare jag hade kanske bara blivit irriterad och skitit i det. Men i dag kämpar jag vidare och då resulterar det i en pallplats.

"Inte sådan jag är"

Annat var det i lördagens sprint, då han i semifinalen gav upp i början av upploppet trots att han såg ut att ha goda chanser att ta sig vidare.

- Jag blev så less på det, att jag hamnade tillbaka i gamla Calle-takter, att jag bara skiter i det. Det är egentligen inte sådan jag är. Så fort det handlar om något annat så ger jag mig aldrig, även om jag ligger under med 10–0.

- Jag vet inte varför det blir så men vi försöker jobba bort det mer och mer. Det där ska försvinna och vara helt borta till VM, säger Calle Halfvarsson.

Nu blev det en tredjeplats, bara 1,7 sekunder från tvåan Emil Iversen och 21,2 sekunder bakom den överlägsna vinnaren, ryssen Alexander Bolsjunov.

- Det här är ett jättebra besked. Jag är jättenöjd med att jag trots en halvtaskig start kämpar mig tillbaka, säger Calle Halfvarsson.

Herrlandslagets tränare Mattias Nilsson har jobbat mycket med att Halfvarsson ska hålla rätt fokus i spåren. Han är av förklarliga skäl nöjd med premiären.

- En jäkligt rolig dag. Kul med Calle, han lade upp loppet jättebra med fokus hela vägen. Det är ett skönt kvitto. Det är superskönt att få en bekräftelse på att farten finns där, säger Mattias Nilsson.

Bakom Halfvarsson blev Viktor Thorn näst bästa svensk, på 19:e plats.