Christoffer Rifalk höll sin andra nolla i kvartsfinalserien mot Frölunda, som Rögle nu leder med 3–0 i matcher.
Christoffer Rifalk höll sin andra nolla i kvartsfinalserien mot Frölunda, som Rögle nu leder med 3–0 i matcher. Bild: Adam Ihse/TT

Ny nolla av Rifalk – Rögle en seger från semi

Frölunda hade laddat för att vara bättre än i de två första matcherna. Men det hade Rögle också. Efter en ny utklassning, 5–0, är laget bara en seger från en historisk semifinal.
– Men det är mycket hockey kvar, säger Röglemålvakten Christoffer Rifalk.

ANNONS

När ishockeyns kvartsfinalspel inleddes i Ängelholm i helgen var Frölunda chanslöst två gånger om.

Men det blev inte lättare på hemmais heller. I stället har Rögle nu en stabil 3–0-ledning, bland annat tack vare Christoffer Rifalk.

Han fick visserligen stå sysslolös långa stunder, men räddade de få Frölundachanserna som ändå kom – även om stolparna hjälpte till ett par gånger.

– Det är klart att det blir speciellt. Samtidigt gäller det att man är på tå om man ska vinna matcher, då får de se ut hur de vill. Det gäller att man är vaken hela tiden, säger 24-åringen till C More.

ANNONS

Stenhårda skott

Trots att Frölunda inledde starkt tog det över 15 minuter för Göteborgslaget att få iväg första skottet på mål. Då hade Rögle redan gjort tre.

I högsta grad delaktig: Éric Gélinas med sina stenhårda skott, som bidrog till samtliga Röglemål i första perioden.

Efter drygt fem minuter och en pigg start av Frölunda sköt kanadensaren ett tungt skott från blålinjen. På returen slängde sig Mattias Sjögren fram och lyfte upp pucken i mål.

Ett par minuter senare sköt Gélinas igen, i ett numerärt överläge. Patrik Carlsson täckte skottet och fick så ont att han knappt kunde nå avbytarbåset – samtidigt gjorde Olli Palola 2—0.

Och så sköt Éric Gélinas ytterligare en gång bara en och en halv minut senare. Ny retur av Johan Mattsson, ny puckvinst av Rögle och 3–0, sedan Dennis Everberg gjort sitt första slutspelsmål.

Att Rögle inte spelat slutspel på 27 år har inte direkt märkts mot rutinerade Frölunda.

– Det är något vi pratat om ett tag. Vi har haft gott om tid utan matcher inför slutspelet, så vi har pratat om vårt spel och hur vi vill utveckla det, säger Rögletränaren Cam Abbott.

"För lätt resa"

Först efter tre baklängesmål lyckades Frölunda lyfta sitt spel igen. Men särskilt många chanser släppte Rögle inte till.

ANNONS

I stället ökade Adam Edström på ledningen i mittperioden innan Daniel Zaar i slutminuterna såg till att matchen slutade 5–0.

Inför kvartsfinalserien mot Frölunda hade Rögle inte ens vunnit någon slutspelsmatch tidigare. Nu är laget bara en seger från semifinal.

Och Frölunda bara en förlust från en tidig semester.

– Vi gör det jävligt svårt för oss, så jag är sjukt besviken, säger Frölundaforwarden Nicklas Lasu till C More.

– De får en lite för lätt resa helt enkelt.

Nästa match i kvartsfinalserien – också den i Göteborg – spelas på torsdagskvällen.

Jens Bornemann/TT

ANNONS