Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Jonas Magnusson och Alexander Carlsson. Hälle IF blev trea respektive fyra på P-16/17 1500 meter. Magnussons tid var personbästa och svenskt årsbästa. Bild: Benjamin Åberg

Ny toppinsats av Bohuslän-Dals friidrottare

Fjolårets andraplats för Bohuslän-Dal följdes i helgen upp med en tredjeplats när sex friidrottsdistrikt från Sverige och Norge traditionellt gjorde upp i en ungdomstävling.

Den här gången fick den kring 50 tävlande stora truppen från Bohuslän och Dalsland resa till Bareum Idrottspark strax utanför Oslo för den årliga 6-distriktsmatchen.

– Det blev många fina resultat av våra deltagare. Imponerande av vårt distrikt, säger Benjamin Åberg, tränare för Hälle och till vardags fridrottsinstruktör vid Uddevalla elitidrottsgymnasium.

Norska Akershus har i praktiken prenumererat på segern i distriktsmatchen och vann även detta år, men först efter en rekordjämn kamp med Västergötland där allt kom att avgöras efter kontrollräkning där Akerhus till slut vann med fyra poängs marginal.

Även i övrigt var det jämnt om topplatserna och kontrollräkningen resulterade också i att Bohuslän-Dal gick om Oslo med nio poäng och därmed säkrade tredjeplatsen.

Distriktet tog hem 18 individuella pallplatser fördelade på fem guld, fyra silver och nio brons.

Bland segrarna imponerade inte minst 14-åriga Hälle IF:s Tilde Dahlberg som med 5,37 i längd för F15 inte bara noterade personligt rekord utan också tog ledningen i den svenska årsstatistiken och en delad andraplats i distriktets F14-statistik genom tiderna. Dahlberg följde sedan upp med en annan notering när hon på 60 meter blev trea med 7,99 och därmed andra F14-löpare under åtta sekunder i distriktet.

Brattås kasttalang Klara Berntsson vann, inte oväntat, F15 i kula med 12.65.

– En otrolig talang med exceptionell fysik, vinnarskalle och rätt attityd. Kul att följa henne liksom Stenungsunds Majken Söderlund Larsson, som har samma fina egenskaper, och vann helt överlägset F13 800 meter på 2.21,33.

Övriga segrar togs av Stenungsundsduon Doris Erixon i F15 höjd med 1.55 och Ellen Perman i F13 60 meter häck med 10,21.

Den av killarna som utmärkte sig var Jonas Magnusson, Hälle som med 4.23,67 på P17 1 500 meter noterade pers och därmed tog över förstaplatsen i riksrankingen efter en tredjeplats bakom två norska konkurrenter. Magnusson slog igenom under 2019 med en fjärdeplats på USM på 800 meter.

– Han har haft skadeproblem, men har nu fått ordning det och på sin träning. Sedan var det bra att få möta tuff konkurrens. Norge är ju långt framme på medel- och långdistans. Därför gillar våra aktiva att få tävla där, säger Åberg.

För distriktets ungdomar hägrar nu Götalandsmästerskap, USM och JSM. Inomhus under våren och utomhus i sommar.

– Det finns också platser i landslaget, till exempelvis Ungdoms-Finnkampen, att konkurrera om, säger Benjamin Åberg.