Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Richard McLaren. Arkivbild.

Nya dopningsanklagelser mot Ryssland

Ett helt lager av rena urinprov. Det är vad Rysslands fotbollslandslag nu anklagas för att ha använt i dopningssyfte.

Richard McLaren, vid Internationella antidopningsbyrån Wada, har kommit med nya dopningsanklagelser mot det ryska fotbollslandslaget. Enligt McLaren har Wada nya bevis som pekar mot att ryska fotbollsspelares dopningsprover ska ha bytts ut. Det ska röra sig om 155 urinprover och läckta mejlkonversationer mellan högt uppsatta ryska ledare.

- Det görs referenser till ett försök att hitta passande prover att byta ut, vilket pekar mot att det finns ett upplag av rena prover någonstans, inte i labbet, som används för fotbollsspelare. Vi gör slutsatsen att fotbollen använder sig av ett annat system än de andra sporterna vi har rapporterat om, säger McLaren.

Richard McLaren är en kanadensisk advokat som ligger bakom den så kallade McLaren-rapporten som avslöjade den stora ryska dopningsskandalen för två år sedan.

Han är rädd för att det här bara är "toppen av ett isberg".

- Och vi vill veta vad som gömmer sig under vattenytan.

Nu väntar Wada på en ny analys av proverna, som enligt McLaren kan avslöja en av två saker.

- Antingen har locken blivit manipulerade och innehållet kan då ha bytts ut. Eller så innehåller proverna förbjudna substanser.

Nyligen rapporterade den brittiska tidningen Mail on Sunday att Rysslands VM-trupp från 2014 utreds för dopning av Fifa.