Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

I skolan. Niclas Holgersson och de övriga på UEIG har fotbollsträning på schemat.

Nya kliv för Niclas Holgersson

Niclas Holgersson är född i Ljungskile, har bara spelat för LSK och gjorde A-lagsdebut redan som 15-åring. Pojklandslagsmannen tar stora kliv i karriären och är inte nöjd ännu.

En blåsig onsdag i början av juni tränar 15 förstaårs gymnasieelever sitt sista pass för terminen på Uddevalla elitidrottsgymnasium. Under Aleksandar Kitic och de andra instruktörernas ledning svettas de i solskenet.

Våren 2016 har också innehållit ett mästerskap då LSK-talangen Niclas Holgersson var en av Sveriges 18 spelare i U17-EM i Azerbajdzjan.

Sverige vann gruppen men åkte ut i kvartsfinalen mot Holland.

– Vi trodde på oss själva och det kändes bra. Jag fick ett inhopp på 20 minuter och är lite besviken att jag inte fick spela mer. Det kändes bra på träningarna men det är stor konkurrens och jag kom in som reserv, säger Holgersson som tar med sig positiva minnen från Baku, där matcherna spelades.

– Det var extremt roligt, träning varje dag och så tog vi det lugnt tillsammans. Det är en fin stad men det var stora skillnader mellan de fattiga och rika.

Sista UEIG-passet för terminen innebär däremot ingen vila för Niclas Holgersson. Han tränar med både Ljungskiles A- och U19-trupp utöver träningen i skolan.

Som en av de yngsta i laget gäller det att våga ta för sig.

– Det är svårt att komma in i ett nytt lag i början men... det är bara att köra, att inte tänka på det. Jag får ta åt mig om jag får kritik. Jag vill ju bli bättre precis som de andra.

I maj förra året kom debuten i superettan och i år har det blivit ytterligare två inhopp i landets näst högsta serie.

Vad har du för mål med resten av säsongen?

– Att träna med A-laget så mycket som möjligt och sedan få speltid i superettan. Nästa år vill jag ta en startplats, det hade varit en liten dröm, säger Niclas Holgersson.

Förutsättningarna finns för Ljungskileprodukten ska kunna ta nya steg på karriärstegen. Lagkamraten och UEIG-instruktören Aleksandar Kitic tycker att Holgersson är en stor talang.

– Han utveckas mer och mer för varje dag och gör det exemplariskt i en drivande miljö. Styrkan är hans spelförståelse, teknik och fysik. En central spelare med mycket boll i sig, han har det mesta som en fotbollsspelare behöver, säger Kitic.

Niclas Holgersson var med och spelade med ett starkt U21-lag som mötte Ängelholm i tisdags. Matchen slutade 3–1 till skåningarna där Linus Tornblad gjorde LSK:s mål.

På söndag är det Assyriska – med ex-LSK:aren Kenny Pavey i laget – som kommer till Uddevalla arena.

Motståndaren inledde säsongen med förre LSK-tränaren Tor-Arne Fredheim vid rodret. Men efter sex förluster på de sju inledande matcherna fick Fredheim lämna jobbet och ersattes av assistenten Fredrik Samuelsson. I veckan gjorde klubben också klart med Joel Riddez som ny sportchef och assisterande tränare.

Assyriska kommer till Uddevalla med fyra raka matcher utan förlust sedan tränarbytet. Södertäljelaget får dock klara sig utan sin bäste målskytt då Mattias Genc (4 mål) är avstängd.