Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
A3 basket, tidigare Udominate, har förlorat fyra raka SM-finaler. Arkivbild.

"Nya" Umeå guldtippat: "Vill ha tronskifte"

Luleå har fem raka SM-guld. Men tränarna tror inte – eller hoppas inte? – på ett sjätte.

Namnet är nytt, men Umeålaget är detsamma. A3 basket, tidigare Udominate, har förlorat fyra raka SM-finaler i basket. Det börjar slita på humöret.

- Ja, det räcker nu. Nu har vi tagit lärdom av varje år, så nu ska vi ta guld, säger Mikael Blomqvist, assisterande tränare.

- Man får inte glömma att vår klubb bara har funnits sedan 2012, och Luleå förlorade sex finaler innan de vann sitt första guld. Det tar ett tag att bygga upp en vinnarkultur.

Önskedröm?

Under upptaktsträffen inför basketsäsongen tippade sex av elva tränare Umeålaget som svensk mästare. Resterande satsade, inte oväntat, på Luleå.

Att det inte blev fler röster på den regerande mästaren är kanske lika mycket en tro på A3 baskets kvaliteter, som en önskan om ett trendbrott.

- Jag tror att det kan vara ett önskemål att man vill att någon annan ska vinna. När ett lag har haft framgång och vunnit mycket så ser man nog kanske gärna att det laget petas ned, säger Luleås tränare David Visscher.

- Det är nog en kombination. Ursäkta Luleå, men alla vill att det ska bli ett tronskifte. Det är jättekul för Luleå att vinna en massa guld men jag tror inte att det är det bästa för svensk basket, säger Mikael Blomqvist.

Landslagsguard tillbaka

De flesta är överens om att det blir en ny final mellan Luleå och Umeå. Men inte alla.

- De ska verkligen se oss som ett hot, säger Telges Ellen Åström.

Landslagsguarden är tillbaka i Södertäljeklubben efter ett år som proffs i spanska Bembibre, och hon har stora förhoppningar på Telge.

- Vårt mål är att ta oss till semifinal och verkligen störa finallagen. Vi är ett ungt lag, och erfarenheten är kanske inte jättestor. Men vi är egentligen bra på de flesta positionerna, säger Ellen Åström.

På herrsidan fick fjolårets mästarlag Norrköping sju av nio röster.

- De andra tränarna är väluppfostrade, det är väl någonstans rent hyfs att rösta på det laget som har vunnit. Men det är svårt att vinna två år i rad. Och det är många lag – Södertälje, Jämtland, Borås och Luleå till exempel – som satsar väldigt mycket. Det blir en utmaning, säger Norrköpings tränare Adnan Chuk.