Poäng i samtliga fyra matcher i höst. Michael Lindqvist har fått en smakstart i nya klubben Färjestad. Han gjorde mål igen för serieledaren när Mora besegrades med 5–2.

Nyförvärv bakom serieledaren FBK:s seger

Färjestad behåller serieledningen efter 5–2 borta mot Mora. Tre av målen gjordes av nyförvärv.

|

Serieledaren Färjestad har hittat rätt med mycket den här säsongen. Värvningarna till exempel.

Backbjässen Ilari Melart, ny från Luleå, har fått vänta på sin FBK-debut på grund av att artistkontraktet med förra klubben kräver sex månaders frånvaro från Sverige. Men mot Mora blev det så dags för efterlängtat spel för den 193 centimeter och 104 kilo tunge finländaren.

- Riktigt fint att vara tillbaka i SHL, sade han.

Och det blev mål direkt. Efter en mållös första period bombade Melart in pucken på chans från blålinjen nära sargkanten. Mora-målvakten Christian Engstrand hann inte reagera.

- Jag tänkte direkt att jag ska skjuta eftersom det var trafik framför mål. Målvakten såg inte pucken så bra, sade han till C More.

Lindqvist-poäng igen

En annan artist, och nyförvärv, Michael Lindqvist, ökade på till 2–0 knappt två minuter senare. I powerplay sökte den förre AIK:aren skottläge och pricksköt pucken i nättaket. Lindqvist har nu gjort poäng i samtliga SHL-matcher sedan flytten från hockeyallsvenskan.

Nykomlingen Mora fick chansen i spel fem mot tre. Ingen utdelning direkt, men väl innan båda de utvisade Färjestadsspelarna var tillbaka på isen. David Kase höll sig framme när pucken låg lös framför kassen och tryckte upp 1–2 i krysset.

Bara sekunder senare var Mathias Bromé centimeter från att kvittera. Efter en Peter Forsberg-dragning lade han enhandsskottet i stolpen.

- Vi gör mycket bra men tyvärr också blunders här och var. Vi får hela tiden kämpa i uppförsbacke, sade Mora-tränaren Mattias Karlin.

Wikstrand-mål mot Mora

I stället kontrade Färjestad in 3–1. Med nio sekunder kvar av mittenperioden placerade förre Mora-spelaren Mikael Wikstrand säkert in pucken, och valde att inte fira mot sin förra klubb.

- En moderklubb för mig – inte fira men väldigt skönt att göra mål, säger Wikstrand.

Färjestads Jesse Virtanen, ny från Lukko, satte 4–1 i tom kasse efter att Mora-tränaren Mathias Karlin chansat med att ta ut målvakten Engstrand fyra minuter från slutet.

John Persson reducerade för Mora, innan Martin Johansson fastställde slutresultatet till 5–2.

Seger mot tre tippade toppkandidater och en nykomling är serieledaren Färjestads facit hittills den här säsongen.

- En speciell match. Mora är bättre än oss i första perioden. Vi red ut stormen och lyckades vinna. Vi är ett bättre och starkare hockeylag över 60 minuter, säger Wikstrand.

Lagen möts igen på söndag, då i Karlstad.