Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Positiv. Mycket intressant upplägg, säger meriterade matchrace-seglaren Caroline Sylvan från Henån, om den nya tävlingen Midsummer Match Race i Skärhamn, där lika många kvinnor som män ska finns i besättningarna. Bild: JERKER NORLANDER

Nytt matchrace för mixade besättningar

Skärhamn blir platsen för en ny internationell seglingstävling i matchrace för mixade besättningar i sommar. 750 000 svensk kronor finns i prispotten

25-29 juni nästa år är det premiär för Midsummer Match Cup, ett nytt seglingsevent där damer och herrar tävlar i samma team. Mixade team har funnits tidigare, men i Skärhamn blir det världspremiär för regler som säger att besättningarna måste bestå av minst två damer och två herrar.

Det är eventbolaget Brandspot som står som arrangör och bland sponsorerna finns Tjörns kommun, som gärna ser Skärhamn som en arena för internationell kappsegling. I prispotten finns hittills 750 000 kronor.

Komplement till Lysekil

Ian Williams och Lucy McGregor, bekant från Lysekil Women´s Match Race, och båda flerfaldiga världsmästare i matchrace segling, är båda positiva till arrangemanet.

– Kul med en ny tävling under andra former, säger Anna Holmdahl-White, som arrangerat Women´s Match Race i Lysekil under många år. Hon ser inte Midsummer Match Cup som en konkurrent till Lysekil Women´s Match Race, snarare som ett komplement.

– När matchrace-seglingarna i Marstrand gick över till tvåskrovsbåtar blev det en svacka för det arrangemanget så vi behöver kanske en ny arena, säger Anna.

– Intressant, säger matchrace seglaren Caroline Sylvan, från Henån. Hon har tävlat många år i Women´s Match Cup, både i Lysekil och på andra banor i världen.

– Det är vår placering på rankingen som avgör om vi får vara med och tävla i Skärhamn. Kanske kan vi ställa upp med en egen besättning eller så kan vi dela på oss och ingå i andra besättningar. Det är kul att segla i blandade besättningar och man lär så mycket av varandra, säger hon.

Beträffande tävlingsbåt så är det hittills bara bestämt att det skall tävlas i enskrovsbåtar.