Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Utsliten, men ett nytt underlag på Thordéngårdens konstgräs dröjer.  Bild: Erik Weiefors
Utsliten, men ett nytt underlag på Thordéngårdens konstgräs dröjer. Bild: Erik Weiefors

Oddevold får vänta på nytt konstgräs

Konstgräset är utslitet, men Oddevold får troligen fortsätta vänta på kommunalt stöd för en upprustning.

Uddevalla kommuns kultur- och fritidsnämnd föreslås av förvaltningen att säga nej till klubbens ansökan om ett bidrag på 2,6 miljoner kronor för att lägga ett nytt konstgräs vid klubbanläggningen Thordéngården.

– Jättetråkigt om det blir så eftersom planen är undermålig. Vi har lappat och lagat så mycket vi kan men det går snart inte göra mer, säger Oddevolds klubbchef Johan Ederwall.

Planen bedömdes som farlig

Det är andra gången klubben vänder sig till kommunen för att få ekonomiskt stöd för ett byte av spelytan. Senast var hösten 2017 då planen av svenska fotbollförbundet bedömts farlig och obrukbar.

Inför sin flerårsplanen 2018–2020 beviljade den dåvarande politiska majoriteten inte extra anslag till föreningens ansökan, men betalade istället 200 000 kr i förbättrings- och utrustningsbidrag för att åtgärda de mest akuta bristerna. Något som genomfördes 2018.

Nu får klubben vänta på mer pengar.

– Vi får ta en diskussion i föreningen för att se hur vi ska gå vidare, säger Ederwall.

Miljöaspekten viktig för framtida konstgräs

Miljöfrågan är av stor betydelse för konstgräsplanernas framtid. I sin ansökan avser Oddevold att ersätta ytan med samma material. Förvaltningen, som påpekar behovet av en minskad användning av mikroplaster, skriver i sitt beslutsförslag till nämnden att en yta med mera miljövänligt material förmodligen skulle bli dyrare.

Uddevalla har idag fem fullstora konstgräsplaner på Rimnersvallen, Kamratgården, Thordéngården samt i Herrestad och Ljungskile. Dessutom finns samt två mindre på Dalaberg och Tureborg.

Kultur- och fritidsförvaltningen ansvarar för skötseln av planerna vid Rimnersvallen, Dalaberg och Tureborg varav två innehåller gummigranulat som återvinns från uttjänta bildäck. Utifrån miljöaspekten har förvaltningen har därför bett nämnden om ett särskilt utredningsuppdrag för att klargöra villkoren för planernas framtid.

Inga pengar i budgeten

Enligt avtalet äger kommunen till och med 31 december de delar av konstgräset som den finansierat, därefter övergår äganderätten till IK Oddevold. Fram till dess så svarar även kommunen för ansvaret vid en eventuell avveckling som med bortforsling av material beräknas landa på omkring en halv miljon kronor.

Vid byte av konstgräs under 2019 är detta alltså en kostnad som ska tas av kommunen. Föreningens bidragsansökan innehåller kostnaden för denna avveckling, och sker avveckling efter årsskiftet går enligt avtalet äganderätten över till IK Oddevold som då svarar för avvecklingen.

Enligt förvaltningen behöver Oddevold, för sin verksamhets skull, få sin ansökan prövad innan en sådan utredning är klar. Utifrån gällande bidragsnormer skulle ett förbättrings- och utrustningsbidrag kunna beviljas, men nämnden konstaterar också att det nu inte finns tillräckligt ekonomiskt utrymme i budgeten.