Oddevolds Johan Brinck och Leif Lindvärn har jobbat med kontakterna med Svensk elitfotboll under ungdomsakademins certifiering.
Oddevolds Johan Brinck och Leif Lindvärn har jobbat med kontakterna med Svensk elitfotboll under ungdomsakademins certifiering. Bild: Christer Lindgren

Oddevolds akademi fick sina andra stjärna

En ny stjärna är klar för Oddevold – men det rör sig inte om någon spelare.

ANNONS
|

Omkring 60 svenska fotbollsklubbar har anslutit till modellen att certifiera sitt ungdoms- och talangutvecklingsarbete. Oddevold är den enda i distriktet och även inom en tio mils radie.

Det är organisationen Svensk elitfotboll (SEF) som sedan 2009 tagit över fotbollförbundets talangutveckling Tipselit som startades 1993. Sedan dess har SEF förändrat verksamheten, dels genom att införa det internationellt gångbara begreppet akademi, men också genom att öppna certifieringen för klubbar under elitfotbollen vilket ska höja utbildningsnivån på unga svenska spelare i åldrarna 8-19 år och utveckla klubbar som kan vara aktuella för elitspel.

Oddevold gör nu sin fjärde säsongen som en certifierad förening. Från att ha fått den första stjärnan har klubben utvecklat verksamheten så framgångsrikt att det nu blivit ännu en. Några likheter med stjärnkrogarnas skyltar eller diplom finns dock inte.

ANNONS

Stjärnorna – med fem som maximalt betyg – är samtidigt i grunden mest en måttstock på den egna ungdomsverksamheten och talangutvecklingen från år till år samt att lära och inspireras av varandra.

– Man jagar ju inte betyget för stjärnornas skull. Kvalitetssäkringen är ju ett sätt att få veta vad man gör bra och var det finns förbättringsmöjligheter. Det är ett gediget sätt att gå igenom hela verksamheten i bland annat spelarutbildningsplanen, målsättning, ledarkompetens, skolsamarbete och värdegrundsfrågor, säger Johan Brinck, tidigare såväl A-lagsspelare som tränare, som nu går in på sitt femte år som ansvarig för ungdomsverksamheten i klubben.

Ständig utveckling

Under den tiden har han varit med och tagit verksamheten till att bli certifierad och nu även en andra stjärna.

– Det är en ständig utveckling. När det gäller certifieringen har vi ökat våra poäng varje år och därmed också förbättrat de flesta av verksamhetens delar. Något vi ska fortsätta att utveckla är den fysiska träningen och vidareutbildningen av de ledare som ska jobba med våra barn och ungdomar.

Hur klubben står sig bland de medverkande föreningarna är ännu oklart, dels eftersom många klubbar fortfarande väntar på sin bedömning, dels för att det under 2018 införts en ny form av bedömning.

ANNONS

SEF:s personal besöker alla de anslutna föreningarna för en årlig genomlysning.

Rekommenderar elitidrottsgymnasiet

Oddevolds ambition är i första hand inte att jaga en tredje stjärna utan mer att vara ett alternativ som ett nästa steg för regionala spelare byggt på goda kontakter med de närliggande föreningarna.

– Vi har en bred elitförberedande verksamhet och satsar på att ligga i ungdomsallsvenskan i U17 och U19. Två stjärnor garanterar en plats i den nationella serierna.

Det i sig kan vara något som kan locka spelare från regionen och förfrågningarna är många.

– Jag rekommenderar talanger från närområdet att söka till Uddevalla elitidrottsgymnasium eftersom de har en så bra verksamhet. De kan välja att vara kvar i sina klubbar, men vill de komma till oss är de förstås välkomna. Vi vill erbjuda bra utveckling och möjligheten till spel mot några av landets bästa ungdomslag, säger Brinck.

ANNONS