Riksidrottsnämnden om dopingförseelse föll för ett år sedan, men ännu är det oklart vilka rekord och medaljer Meraf Bahta blir av med.
Riksidrottsnämnden om dopingförseelse föll för ett år sedan, men ännu är det oklart vilka rekord och medaljer Meraf Bahta blir av med. Bild: SIMON HASTEGÅRD

Oklart vilka rekord och medaljer Meraf Bahta fråntas

Processen runt dopingförseelsen av Hälle IF:s stjärna Meraf Bahta har ännu inte nått sitt slut.

ANNONS
|

Bohusläningen har sedan tidigare rapporterat om fallet där Hällelöparen under 2018 tre gånger bröt mot reglerna för vistelserapportering. Ett system som gör att aktiva måste meddela var de befinner sig så att de oannonserat kan utsättas för tester.

Vid två tillfällen befann sig Meraf Bahta inte på de platser hon uppgivit att hon skulle finnas på och en tredje gång kom rapporteringen in för sent, vilket resulterade i att hon dömdes för en dopningförseelse.

Domen att retroaktivt stänga av Bahta mellan 1 september 2018 och 31 augusti 2019, kom för ett år sedan, men hanteringen av fallet är inte över, något Expressen var först med att rapportera.

ANNONS

Vad som gäller Bahtas medaljer och svenska rekord under den tiden återstår att besluta för Svenska friidrottsförbundet. Det rör sig bland annat om fyra guldmedaljer från terräng-SM och ett svenskt rekord på 10 kilometer landsväg.

Uddevallabördiga Lisa Havell, tävlande för Stockholmsklubben Spårvägen FK, skulle bli dubbel svensk mästare i terräng om Bahtas resultats stryks.

– Som jag förstått det får man inte behålla de medaljer man tar under den tid man är dopingavstängd. Då tycker jag ju de reglerna ska gälla alla, säger hon till Expressen.

Enligt förbundet är ärendet, trots domen, inte slutgiltigt avgjord och generalsekreteraren Stefan Olsson kan med hänvisning till regelverket inte kommentera ärendet. Enligt Expressens källor handlar det ytterst om att internationella friidrottsförbundet (IAAF) ska hantera ärendet. Där finns ytterligare frågetecken då Bahtas sista rapporteringsmiss skedde 24 maj 2018, men Riksidrottsnämndens avstängning gäller från 1 september 2018. Mellan den tiden hann Bahta, då under utredning, vinna ett EM-brons på 10 000 meter. Hur IAAF ser på det resultatet återstår att se.

Hälle IF:s ordförande Christian Persson har ingen ytterligare information.

– Det är inget jag kan kommentera i dagsläget och vi vet inte när det kommer något nytt. Vi fokuserar på nuet och att vi äntligen får börja tävla igen, säger Persson.

ANNONS

En annan dopingfråga snuddade klubben i början av juni. Kenyanske Japhet Kipchirchir Kipkorir, har stängts av sedan ett dopningstest visat spår av det prestationshöjande ämnet norandrosteron, något Sveriges Television var först med att rapportera.

Kipkorir har bland annat vunnit Lidingöloppet tre gånger – 2009, 2010 och 2016 – och vid olika tillfällen tävlat i bland annat Hälle IF:s dräkt.

Japhet Kipkorir, Kenya i Hälle IF:s tröja vid starten på 30 km under Lidingöloppet den i september 2015.
Japhet Kipkorir, Kenya i Hälle IF:s tröja vid starten på 30 km under Lidingöloppet den i september 2015. Bild: PETER HOLGERSSON

Hälles ordförande säger att 39-åringen aldrig varit registrerad hos klubben.

– Han, och andra kenyanska löpare som kommer på turistvisum, kan officiellt inte tävla för svenska klubbar, men vi känner honom och har hjälpt honom samtidigt som han stärkt vår träningsmiljö under några somrar. Vi har inte haft kontakt sedan 2018 och jag trodde att han hade slutat. Det här har skett efter det och vi tar självklart avstånd från all form av dopning, säger Christian Persson.

ANNONS